Представяне на книга за ген. Иван Вълков

Представяне на книгата на д-р Чавдар Ангелов ,,Тайният“, посветена на ген. Иван Вълков ще се състои в сряда, 7.10.2020 г.  от   17:30 ч в  Информационно-културен център, Троян.

Кой е д-р Чавдар Костадинов Ангелов?

Роден в Казанлък през 1976 г. Дипломиран историк, завършил ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2000 г. През февруари 2020 г. му е присъдена научна и образователна степен „доктор“ по история в същия университет. От април 2015 г. е директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ в гр. Казанлък. Научните му интереси са насочени към проучване на национално-освободителните борби на българския народ през епохата на Българското възраждане, края на ХIX век и началото на ХХ век и войните за национално обединение (1912 – 1913 г. и 1915 – 1918 г.).

Първото сериозно научно изследване за живота и дейността на ген. Иван Вълков. Пълното заглавие на монографията е „Тайният: Иван Вълков, като офицер, конспиратор, държавник и дипломат“. Авторът е директор на НПМ „Шипка – Бузлуджа“.

„Тайният“ е псевдонимът на генерала, който Държавна сигурност използва в досието си за него през 50-те години на миналия век, уточнява авторът.

Монографията разкрива малко познати факти от живота на генерала в интересната му биография на министър на отбраната, пост, който спомага в Казанлък да бъде преместена от София Държавната военна фабрика, сега – „Арсенал“. В книгата си Ангелов развенчава редица „митове“, свързани с личността на ген.Иван Вълков, които му приписват исторически грехове, за които фактите не дават доказателства.

Монографията описва живота на генерал Вълков, който е бил министър на войната в правителствата на Цанков и Андрей Ляпчев, един от организаторите на Деветоюнския преврат, участвал е в потушаването на Септемврийското въстание и по-късно е считан от комунистическа власт за идеолог на т.нар. „Бял терор“, последвал атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 г.

Заглавието на книгата е инспирирано от името на досието с активната разработка за Иван Вълков от агентите на ДС. Те са го нарекли „Тайният“, защото е бил много дискретен.д-р Чавдар Костадинов Ангелов?

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button