Троянски учител – активен участник в конкурсите на НСИ

В национален семинар на менторите за Четвъртата европейска олимпиада по статистика, проведен на 8 и 9 октомври във Велико Търново, участие взе учителката от СУ „Васил Левски“ (Троян) Ангелина Иванова.

Шестдесет и четирима настоящи и бъдещи ментори, представители на 25 града в България и 44 училища, споделиха опит, идеи и предложения за бъдещата работа.

Г-жа Иванова първа в областта подготви ученици за престижните състезания по статистика. Нейни отбори са участвали в последните две Европейски олимпиади по статистика, като и двата пъти членове на отборите са получавали право да се запишат без приемни изпити във висши учебни заведения; миналата година под нейно ръководство абитуриентката Надежда Стефанова спечели второ място на национален кръг. При първото участие на България в Международния конкурс за статистически плакат Иванова беше менторът на отбора, спечелил второ място на националния кръг. 

Любопитен факт е, че г-жа Иванова е единственият ментор на ученически отбор по статистика в България с хуманитарно образование (тя е филолог, учител по български език и литература).

Европейската олимпиада по статистика се провежда всяка година онлайн; право на участие имат учениците от 8. до 12. клас. За интересуващите се – официалният сайт на олимпиадата:

https://www.nsi.bg/esc-2021/esc.htm 

През тази година се провежда и Международният конкурс за статистически плакат, в който право на участие имат учениците от 7. до 12. клас. Информацията на НСИ можете да прочетете тук:

https://www.nsi.bg/islp2021/

 

Източник
https://www.nsi.bg/islp2021/https://www.nsi.bg/esc-2021/esc.htm 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button