Да си пациент в собственото си отделение

Видео и звуков файл

Най-старата белодробна болница у нас – тази в Троян, беше една от първите, която започна да приема за лечение през пролетта пациенти с коронавирус, разказва кореспондентът на БНР за Ловеч Пламен Христов.
През всичките тези месеци от началото на пандемията медиците там излекуваха много болни. Сред пациентите на лечебното заведение се оказа и управителят му д-р Цветомила Дудевска. Тя също се разболя, но вече е излекувана. В момента д-р Дудевска все още е под домашна карантина, но няма търпение да се върне в болницата, за да продължи да лекува болните.

„Когато се срещаш с нещо непознато, е напълно естествен страхът дали ще се справиш с това ново предизвикателство и когато се касае за човешкия живот и здраве тогава нещата стават още по-сериозни. Имахме все пак времето няколко месеца да четем аз и моите колеги и да ползваме опита на други страни. Бяхме в непрекъсната комуникация с колеги от целия свят и слушахме много внимателно и колегите в България, които имаха много голям опит в големите клиники, но това не ни направи напълно сигурни“, каза д-р Цветомила Дудевска.

„Много е трудно, когато застанеш пред един пациент, който очаква помощ, очаква надежда, да не си на 100% сигурен, че ще може да му я дадеш.

За щастие действително в огромната част от случаите, които имахме, оздравяха“.

Д-р Цветомила Дудевска призна, че се е страхувала за себе си:

„Докато лежах в болничната стая, си пишех с част от пациенти, които лежаха в други стаи, които аз бях настанила в болницата. Такава безпомощност никога не съм чувствала през живота си“

Автор:
Пламен Христов
Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button