Информация за положителните случаи на COVID-19 в Троян, 05.11. 2020 г.

За Община Троян – 30 случая

Нови положителни случаи на COVID-19 в област Ловеч

На 04 ноември на територията на Област Ловеч са диагностицирани 79 нови случая, разпределени по общини както следва:

За Община Троян – 30 случая

Мъж от с.Врабево

Мъж от с.Ломец

Жена от с.Орешак

Мъж от с. Терзийско

Мъже – 9 от гр. Троян

Жени – 17  от гр. Троян


За Община Ловеч – 35 случая

Мъже  – 14 от гр. Ловеч

Жени – 16  от гр. Ловеч 

Мъж от с. Чавдарци

Мъж от с. Баховица

Жена с. Дойренци

Жена от с. Тепава

Мъж от с. Стефаново


 

За Община Тетевен – 6 случая

Мъж  от гр. Тетевен

Жени – 4 от гр.Тетевен

Мъж  от с. Черни вит


За Община Луковит – 4 случая

Жена от гр. Луковит

Мъж  от с.Торос

Мъж от с.Карлуково

Мъж  от с.Ъглен


 

За Община Летница – 1 случай

Жена от гр. Летница


 

За Община Априлци – 1 случай

Мъж  от гр. Априлци


За Община Ябланица  – 1 случай

Жена от гр. Ябланица


 

За Община Угърчин – 2 случая

Мъже – 2  от гр. Угърчин


 

От тях 14 лица са хоспитализирани. 

Епидемиологично проучване до момента е проведено на 27 лица, които са карантинирани, в т.ч. и техните контактни лица. Продължава епидемиологичното проучване на останалите лица.

Установен е положителен резултат при 6 лекари, 3 мед.сестри, 1 рехабилитатор.

Поради заболяване на част от медицинския и немедицинския персонал на Неврологично отделение на МБАЛ Тетевен, приемът на болни е преустановен в понеделник, отделението спира временно работа, считано от вчера до оздравяване на медицинския персонал.

Разпространението на ковид-инфекцията е дифузно. Преобладаващите случаи са в общините Ловеч и Троян. Отбелязва се нарастване на случаите и в общините Луковит и Тетевен. Оформени са предимно семейни огнища с по няколко контактни лица. До момента са установени и няколко клъстерни огнища – детската ясла, РЗОК с 4 заболели, община Троян с 4 заболели, двете неврологични отделения в МБАЛ Ловеч и МБАЛ Тетевен.
РЗИ преустановява до края на седмицата издаването на направления за PCR изследване на пациенти, насочени от ОПЛ, поради заболяване и карантиниране на тримата упълномощени лекари, издаващи направления. Подадена е заявка към МЗ за други трима лекари от Инспекцията и след получаване на съответните кодове от НЗОК, ще се възстанови издаването на направления на здравноосигурени лица, насочени от личния лекар за тест.
На територията на област Ловеч със заповед на директора на РЗИ са определени 169 легла за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. В МБАЛ Ловеч са определени 65 инфекциозни легла, към момента са заети всички легла, в СБАЛББ Троян – определените легла са 69, заетите 50. От днес МБАЛ Троян, МБАЛ Тетевен и МБАЛ Луковит приемат пациенти, насочени от ЦСМП или личните лекари със съмнение за ковид-инфекция. Общо леглата в посочените три лечебни заведения са 32. В МБАЛ „Кардиолайф“ са определени три легла за пациенти с кардиологични заболявания, при които е установен и COVID-19, което дава възможност такива пациенти да бъдат лекувани комплексно.
Призоваваме контактните лица в семействата да спазват доколкото е възможно мерки за безопасност, а именно при възможност изолиране на болния в отделна стая, ползване на самостоятелни прибори за хранене и кърпи, учестена дезинфекция на санитарни помещения, брави на врати, плотове и други рискови места, носене задължително маска от болното лице и силно препоръчително носене на маска от членовете на семейството.

Изследване с PCR не се препоръчва на контактни лица в семейството и по месторабота без симптоми и/или преди 4-5-я ден от контакта, защото вероятността тестът да е отрицателен е много голяма. Контактните лица от първи ред се карантинират за 10 дни и ако нямат оплаквания, тест не е необходим и карантината се преустановява.
Призоваваме хората да спазват дистанция, да избягват масови събирания, да отложат семейни и фирмени тържества. Често и постоянно да се дезинфекцират ръцете и дома, както и работните помещения. Носенето на маска в търговски обекти, офиси, производствени помещения, администрации не само е задължително, но да не се подценява в никакъв случай и маската да покрива плътно носа и устата, тъй като разпространението на инфекцията е дифузно и никой не е застрахован.

Всички работодатели да не допускат служители и работници с оплаквания на работните места, защото огнищното разпространение на инфекцията ще се случи бързо.

Източник
Пресцентър Област Ловеч

Свързани статии

Back to top button