Кметът Михайлова участва в онлайн изданието „Ваканция и Спа“

Днес, 18.11.2020 г., кметът на Община Троян Донка Михайлова взе участие в онлайн изданието на събитието „Ваканция и Спа“.

Програмата за деня включваше още участието на представител на Министерство на туризма; Иво Маринов, Директор на ОП Туризъм – Столична Община; Владимир Ников, Община Велинград и Сдружение на хотелиери и ресторантьори Велинград и Западни Родопи; Радовеста Стюърт, Началник отдел „Туристически политики и дейности“, Община Бургас. Модератор на събитието бе журналистът Наталия Малчева.
Начало на днешния панел бе дадено в 13:30 ч. Кметът Михайлова изнесе презентация на тема „Дестинациите-възможности по време на криза“, която включва анализ на туристопотока в община Троян през настоящата година, нагласите на българския турист след появата на COVID-19, усилията, които Община Троян полага в подкрепа на туристическия бранш и кампанията „За да остане Троян в сърцето ти“.

Арт инсталации и графити, на които туристите да си направят селфи в Троян са една от идеите, с които градът в сърцето на Балкана привлича български туристи. Освен това в Троян залагат на фестивали и събития, занаятчийски изложения, сватбен туризъм, а в последно време и на културните забележителности в региона. Според бизнеса в града по време на тридневно събитие, посветено на местните традиции и занаяти, те печелят колкото за два месеца в кризата. Това обяви кметът на града Донка Михайлова по време на първото онлайн туристическо изложение Ваканция и Спа.
Освен това, в града подпомагат местния бизнес и с отлагане на плащания към общината.
Всъщност малките места със специализиран продукт през тази година бележат ръст през периода юли-септември или поне отливът на гости в трудната заради Ковид-19 година е по-малък, обясни Венелина Червенкова от Министерство на туризма.

Велинград също е сред отличниците, които са успели да спечелят доверието на българския турист и затова нямаме спад и в тази трудна годна, обясни Владо Ников от Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и Западни Родопи.

Заради отлива на чужди туристи спадът в броя на гостите в София е 85 на сто, но от общината предвиждат да разработят туристически бранд, с който да привличат повече посетители. През януари в района на Женския пазар ще заработи и нов информационен туристически офис, в който туристите ще могат да научат повече за събитията и атракциите в столицата, обясни Иво Маринов от Общинско предприятие „Туризъм“.

Атрактивното е, че той ще бъде поместен в реставриран ретро трамвай, с което ще се отбележи и 120-годишнината от създаването на трамвайното депо в София.

Related Articles

Back to top button