Най-хубавите неща в град Троян

Няма българин, който да не е чувал и да не се е радвал на красивия град Троян. А през годините той е спирал дъха и на много чужденци…

Това населено място има много неща, с които би могло да се похвали. Ето една малка част от тях, защото иначе списъкът е меко казано неизчерпаем.

Несравнима природа

Както знаете, Троян се намира в планински район. Разположен е в долината на река Осъм, в подножието на Троянско-Калоферския дял на Стара планина.

Именно там се намират природните резервати Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Те пък от своя страна са част от Национален парк „Централен Балкан“, който е известен със своята уникална растителност и много вълнуващ животински свят.

Но не е само това – в резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м. Резерватът Стенето пък обхваща цялото горно течение на река Черни Осъм, като е богат на пещери. Там могат да се видят и скални образувания с фантастични форми. Доста интересно карстово образувание е скалният свод Крали Маркова дупка, в близост до хижа Амбарица – определено е нещо, което на всяка цена трябва да видите през живота си.

Другият резерват, Козя стена, е най-малкият в парка. Той всъщност създаден с цел опазване на ендемичния вид старопланински еделвайс, на вековни букови и буково-елови гори. На територията му се намират уникални скални формации, обитавани от много видове грабливи птици.

Богата история

Според археологически разкопки, този район е бил населен още през палеолита. През бронзовата епоха по течението на река Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени много керамични и бронзови съдове, оръжия от желязо, накити.

Сред интересните обекти в района е пътят Виа Траяна. При отвъддунавските си военни експедиции император Марк Улпий Траян използвал често пътя през Троянския проход, съществувал вероятно още през периода V-III век пр. Хр. Той свързвал Филипополис с Ескус и Нове на река Дунав. В историята този път е известен като Виа Траяна (Траянов път). Счита се, че името на римския император чрез пътя преминава в името на днешния град Троян.

Стабилна икономика

В града се развиват дейност множество малки и средни фирми и предприятия, както и няколко големи. Любопитен факт е, че Троян разполага със собствен хлебозавод, който обслужва цялата област Ловеч. Има и няколко мандри за млечни изделия, както и 4 фирми за производство на месни изделия.

Също така, Троян може да се похвали с много добре развит планински и селски туризъм. На 15 km южно от града е туристическото селище „Беклемето“, където могат да се карат ски, докато в близост има няколко хижи, които са притегателна цел за любителите на планинските преходи.

И това не е всичко, защото курортните села Чифлик и Шипково предлагат топли минерални басейни. Естествено, изградени са и няколко модерни хотела.

Място с много култура

В град Троян има три читалища, както и доста църкви и манастири. Най-популярен е Троянски манастир „Успение Богородично“, който се намира на 10 км от града и е трети по големина в България.

В района можете да се порадвате на много паметници и музеи, от които няма да ви се тръгва!

Сред най-интересните е Национално изложение на народните и художествени занаяти, което пък се намира в село Орешак. Мястото е близо до Троянския манастир и демонстрира майсторството на занаятчиите от района и страната, а често и от чужбина. Посетителите могат не само да се насладят на форми и багри, но и да си купят сувенири за спомен.

Друга чудесна новина е, че в и около Троян често има много културни и спортни мероприятия.

А ако живеете Троян или само минавате оттам и сте гладни, не забравяйте, че можете да си поръчате нещо вкусно за хапване ето тук: https://www.foodpanda.bg/city/troyan.

 

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button