НСИ набра необходимите преброители и контрольори за Преброяване 2021

В 150 общини кандидатите са повече от необходимия брой

В Троян е набрана необходимата бройка и след  втория етап- по  документи, след 10 декември ще знаем  колко преброители и колко контрольора ще преброяват на територията на Общината, съобщиха от пресцентъра.  За Тетевен кандидати за преброители са 96, и за контрольори – 20.

За страната са подали документи  в определения срок   20 678 кандидати за преброители и 5 619 желаещи да бъдат контрольори. Кандидатите за преброители и контрольори по време на Преброяване 2021 са почти толкова, колкото предварителните разчети. Според началните изчисления необходимият брой бе съответно 23 082 и 5 946.

В повече от половината общини (150 на брой) са набрани повече от необходимия брой преброители.  В Каспичан например кандидатите за преброители са 2 пъти и половина повече. Най-много желаещи за контрольори (над 2 пъти повече) има в Кула, Каспичан, столичния район Оборище и др. Само в 13 общини подадените заявления са под 50% от необходимия брой. За общините, в които необходимия брой не е достигнат приемането на заявления може да продължи при наличие на кандидати и до 27 ноември.

Следващият етап от подбора на преброители и контрольори включва проверка на документите и подбор на кандидатите. Списъкът на одобрените кандидати ще бъде оповестен след 18 декември 2020 година.

Източник
Пресцентър НСИПресцентър Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button