Петя Аврамова: Призивите за оттегляне на Закона за ВиК не са коректни

Призивите за оттегляне на Закона за ВиК не са коректни. Той не е внесен никъде. Публикуван е за обществено обсъждане и сега е моментът всички заинтересовани да дадат становища, каза още министърът.

В отговор на въпрос за предвиждана национализация на общинската ВиК инфраструктура министърът коментира, че това е политическо говорене. Никъде в законопроекта не е посочено това, а напротив – изрично е посочено, че инфраструктурата във ВиК сектора запазва публичния си характер и тя е общинска и държавна, обясни тя.

Единственото, което се променя и което 11 от 265 общини не възприемат, е да има един оператор на една обособена територия. Търсим иконимии от мащаба и аз предлагам тези 11 общини да преосмислят своето виждане, защото водата не е на една или на две общини, а е на всички български граждани и тя трябва да бъде ползвана солидарно и солидарно да се заплаща нейната цена. Не може тези, които живеят до извора да плащат по-малко, а тези, които живеят по-далеч да плащат повече, посочи Аврамова.

В проекта е предложено да има една постоянна такса във формирането на цената на водата. Сега се плаща за доставка на вода, за пречистване. Тази постоянна такса е за постоянните разходи на ВиК оператора, които се правят, за да може във всеки един момент при пускане на чешмата в нея да има вода. Предложението е с цел да има повече средства за ремонт и подмяна на амортизирани водопроводи, каза още министърът. В отговор на въпрос дали това няма да оскъпи цената, тя обясни, че това не е приставка към нея, а е вътре в стойността на водата.

Министърът коментира още, че в законопроекта се запазва социалната поносимост на цената на водата. В него е залегнало и предоставяне на водни помощи. Размерът им се предвижда да се определи с наредба.

Източник
Пресцентър МРРБ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button