Правителството предлага проф. Пламен Павлов за награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

    Министерският съвет дава предложение на президента на Република България за награждаване на проф. Пламен Павлов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен, за неговите заслуги в областта на образованието и популяризирането на българската история.

Пламен Павлов е много добре познат на троянци. Съвсем наскоро той гостува в Троян по повод 10-годишнината на НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево“.

Роден е на 12 юли 1958 г. в село Пейчиново, област Русе, в семейство на учители. През 1982 г. завършва история във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. От 1984 г. е преподавател по история на Византия и балканските държави през периода IV – XV век в същия университет. От 1995 г. заема академичната длъжност „доцент“, а през 2012 г. придобива научната степен „професор“.

Проф. Павлов е автор или съавтор на повече от 400 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия, сред които са „Кратка история на българския народ“, „Залезът на Първото българско царство“, „Българската писменост – европейски феномен“, „Забравеното Средновековие“. Той развива активна общественополезна дейност, като участва в различни форуми и изяви на български общности в чужбина.

Проф. Пламен Павлов е инициатор и участник в създаването на различни научни, културни и обществени проекти – серията от международни научни конференции и издания „Българите в Северното Причерноморие“ (от 1992 г.), издигането на паметници на кан Кубрат при с. Мала Перешчепина до Полтава, Украйна (2001 г.), на Св. Св. Кирил и Методий в Микулчице в Чехия (2009 г.), и други. Той е инициатор за създаването на наградата „Света Злата Мъгленска“ за българка на годината от общностите в чужбина (2009 г.), и на други начинания, насочени към утвърждаването на единството на българската нация.

В периода 1998 – 2002 г. е председател на Държавната агенция за българите в чужбина, а през 2018 г. е обявен за почетен гражданин на град Велико Търново. В същата година е избран за председател на Фондация „Васил Левски“.

Проф. Павлов е член е на редколегиите и редактор на редица научни издания. Сценарист и консултант на документални филми, посветени на българското минало и съдбата на българите в чужбина. През 2018 и 2019 г. се включва в инициирания от проф. Николай Овчаров проект „Мисия България“, заедно с когото изнасят лекции за българското културно-историческо наследство пред учени, студенти, дипломати и представители на българските общности в над десет държави от Европа и Азия.

Правителството предлага проф. Пламен Павлов за награждаване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“
Проф. Пламен Павлов и докторантът от Велико Търновския университет Десислава Вутова, която работи в Музеят на занаятите в Троян по време на пресконференцията. Снимка: Троян експрес

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button