РЗИ призовава за спазване на дистанция, да се избягват масовите събития

    РЗИ преустановява до края на седмицата издаването на направления за PCR изследване на пациенти, насочени от ОПЛ, поради заболяване и карантиниране на тримата упълномощени лекари, издаващи направления. Подадена е заявка към МЗ за други трима лекари от Инспекцията и след получаване на съответните кодове от НЗОК, ще се възстанови издаването на направления на здравноосигурени лица, насочени от личния лекар за тест.

    Призоваваме контактните лица в семействата да спазват доколкото е възможно мерки за безопасност, а именно при възможност изолиране на болния в отделна стая, ползване на самостоятелни прибори за хранене и кърпи, учестена дезинфекция на санитарни помещения, брави на врати, плотове и др.рискови места, носене задъжително маска от болното лице и силно препоръчително носене на маска от членовете на семейството. Изследване с PCR не се препоръчва на контактни лица в семейството и по месторабота без симптоми и/или преди 4-5-я ден от контакта, защото вероятността тестът да е отрицателен е много голяма. Контактните лица от първи ред се карантинират за 10 дни и ако нямат оплаквания, тест не е необходим и карантината се преустановява.
    Призоваваме хората да спазват дистанция, да избягват масови събирания, да отложат семейни и фирмени тържества. Често и постоянно да се дезинфекцират ръцете и дома, както и работните помещения. Носенето на маска в търговски обекти, офиси, производствени помещения, администрации не само е задължително, но да не се подценява в никакъв случай и маската да покрива плътно носа и устата, тъй като разпространението на инфекцията е дифузно и никой не е застрахован. Всички работодатели да не допускат служители и работници с оплаквания на работните места, защото огнищното разпространение на инфекцията ще се случи бързо.

Източник
РЗИ Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button