Служители на троянската полиция са отличени по случай своя професионален празник

На 8 ноември българските полицаи отбелязват своя професионален празник

66 служители на ОД МВР-Ловеч са отличени от ръководството на дирекцията по повод празника на българската полиция. ​

За безукорно поведение, постигнати трайни резултати и продължителна служба в МВР, с „Почетен знак на МВР IIIстепен“ от министър Христо Терзийски е награден главен инспектор Иво Рабаджиев – началник на РУ Луковит.

Старши комисар Милен Маринов –  директор на ОД МВР-Ловеч е наградил с „писмена похвала“ 36 служители на областната дирекция, като сред тях са комисар Цветозар Цанков зам. директор, комисар Венцислав Велев началник отдел „Охранителна полиция“, началниците на секторите „Противодействие на криминалната престъпност“ и „Противодействие на икономическата престъпност“, както и началниците на районните управления на МВР в Ловеч, Троян, Тетевен, Ябланица и Угърчин.
Други 13 служители на ОД МВР-Ловеч са наградени отново с „Писмена похвала“ от името на зам.директора на областната дирекция комисар Цветозар Цанков, а комисар Венцислав Велев началник отдел „Охранителна полиция“ е наградил 17 служители от всички поделения на ОД МВР-Ловеч .

От директора на ОД МВР-Ловеч старши комисар Милен Маринов с „Писмена похвала“ са наградени гл. инспектор Радостина Петкова, ст. инспектор Димитър Банчев, инспектор Момчил Цочев.

От  зам.-директор на областното полицейско управление комисар Цветозар Цанков  „Писмена похвала“   са  получили мл. експерт Тони Петров, инспектор Людмил Здравков и  ст. инспектор Деян Димитров.

Мл. експерт Христо Данчев , ст. инспектор Веско Минков, мл. инспектор Цветослав Христов и инспектор Снежина Карагьозова са наградени  от началник отдел „Охранителна полиция“ при ОД МВР-Ловеч, с „Писмена похвала“.

Инициативата за учредяване на патронен празник на българската полиция датира от 1924 год. Тя принадлежи на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. На 29 август 1924 год. в рапорт до министъра на вътрешните работи и народното здраве той предлага да бъде избран за патрон на полицията един от нашите светци с мотива, че това е “в интерес на службата, за да се поддържа по-добре религиозното чувство на полицаите и се ръководи още по-правилно тяхното възпитание”.
Министърът на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев възприема идеята на градоначалника и под влияние на софийския митрополит Стефан спира вниманието си на празника на Св. Архангел Михаил. При избора на патрон на полицията натежава и аргумента, че Св. Архангел Михаил символизира защитничеството, като проява на мъжество и хуманизъм.
Така на 21 ноември /8 ноември по нов стил/ 1924 год. за първи път е отбелязан патронния празник на цялата полиция в царството – Св. Архангел Михаил.
На тази дата всяка година до 1943г. на площад “Св. Ал.Невски” в гр.София се е извършвал тържествен водосвет , преглед на представителните части от различни служби на полицията, награждавани са били проявилите се полицаи. Следва прекъсване от 55 години, до 8 ноември 1999 год., когато се подновява честването на празника.

 

Източник
Пресцентър ОД на МВР Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button