Община Троян в битка за запазване на общинското ВиК дружество „Стенето“

Започва  поредната битка за запазване на собствеността и действието общинското ВиК дружество „Стенето“ Троян, съобщи кметът Донка Михайлова, за БНР.

По думите й с новия проектозакон за водоснабдяване и канализация общинските ВиК дружества на практика ще бъдат национализирани и приобщени към областните ВиК оператори.

Това ще повиши значително цената на водата за потребителите, добави Михайлова.
Тя посочи, че общините със собствени ВиК дружества са подложени на сериозен натиск от страна на държавата през последните години, като в последния програмен период били лишени от правото да привличат и управляват европейски средства.

Според кмета новият закон, който, по думите й, не третира собствеността, а правото на управление на ВиК активите, ще е поредният удар по общинските ВиК дружества, тъй като предвижда задължително изграждането на 28 териториални ВиК асоциации.

„Цените на ВиК услугите в тях ще бъдат единни. Това на практика означава, че без право на решение Общинският съвет, като собственик, трябва да предостави за управление активите във една ВиК асоциация на ниво област, трябва да бъдат автоматично вдигнати цените на ВиК услугите, които местното население плаща, и в тази асоциация ние на практика ще бъдем лишени от право на влияние върху решенията“, каза още Михайлова.

Становището на Общината ще бъде представено и на предстоящото обществено обсъждане на проектозакона.

За срещата на 7-те общини в Берковица може да прочетете ТУК

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button