ВОЩ в Троян проведе своето поредно заседание

Основна тема - легловата база в троянските лечебни заведения

   Временният оперативен щаб (ВОЩ) за борба с коронавируса в Троян проведе своето поредно заседание. На дневен ред бяха поставени няколко основни теми, касаещи разпространението на вируса в общината – представяне на информация за натовареността на болничните заведения и заетостта на леглата в тях; информация за натовареността на Филиала за спешна медицинска помощ; информация за средствата по дарителската сметка; проблеми, предложения и други.
В хода на заседанието стана ясно, че към настоящия момент от 69 легла в „СБАЛББ-Троян“ ЕООД са заети 64 (с доказани и съмнителни случаи, които чакат резултати от тестове). В стационара работят 7 лекари, които обслужват пациентите. В МБАЛ гр. Троян са определени 25 легла за средно тежки случаи и две интензивни, капацитетът на болничното заведение към момент е запълнен. Хоспитализираните се обслужват от четирима лекари и четири медицински сестри.
На своето заседание Временният оперативен щаб се обедини около решението да излезе с препоръка към РЗИ гр. Ловеч, която да засили контакта с общопрактикуващите лекари по отношение на ролята на извънболничната помощ. Напомняме на жителите на общината, че при поява на първи симптоми, характерни за коронавирусна инфекция, трябва да се обърнете към своя личен лекар по телефона. Лекарят след запознаване със състоянието, ще препоръча лечение, ако е нужно образно или друго изследване или консултация с друг специалист. Това ще даде възможност в лечебните заведения да се даде коридор за прием на крайно нуждаещите се от грижи в болница.
Считано от 16.11.2020 г., със своя Заповед РД-01-204/13.11.2020 г. РЗИ гр. Ловеч определя: часови диапазон за посещение при личен лекар (ОПЛ) на лица с респираторни заболявания и съмнение за COVID-19 от 08.00 до 10.00 ч. за работещите преди обед ОПЛ и от 13.00 до 14.30 ч. за работещите след обед ОПЛ.
Напомняме, че набирането на средства за дарителската кампания в подкрепа с борбата с COVID-19 продължава. Към момента по сметката има налични 12 057.69 лв.

Ето какво сподели във Фейсбук страницата си Донка Михайлова-кмет на Троян:

Претовареността на болниците е продиктувана от търсенето на сигурност в лечението от болни, за които не е необходимо болнично лечение, както и от това, че в троянските болници в момента по-голямата част от пациентите са от общини извън Троян. В момента има свободни легла и щабът преценява, че към днешна дата те са в състояние за покрият нуждите на гражданите от общината. По-голямо спокойствие на пациенти, които не се нуждаят от болнично лечение, ще позволи болничната система да работи без особени затруднения в този етап от развитието на заболеваемостта. Обсъден беше въпросът с претовареността на медицинския персонал и заболеваемостта на лекари, медицински сестри и санитари и затрудненията в дейността, провокирана от това. Управителите на двете болници коментираха и обезпечеността на болниците с медикаменти. Щабът прие отчет за изразходването на средства от дарителската сметка.

В прикачения файл може да се запознаете с пълния текст на Заповед РЗИ Ловеч 13.11.2020 г. РЗИ гр. Ловеч.

 

Източник
Пресцентър Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button