Новогодишен поздрав на Донка Михайлова

Ще се справим както винаги. Заедно

Уважаеми читатели на електронното издание „Троян Експрес“, 
Скъпи троянци,
След броени часове ще посрещнем Новата година. По традиция това се превръща във време за равносметка и за планове за предстоящите дванадесет месеца. Изживявахме трудна 2020 г., с предизвикателствата от която трябва да се справяме и занапред.
Няма как изпращайки 2020 г. да не си припомним както хубавите моменти, така и трудностите. Троян е сред многото населени места в страната, в които COVID-19 засегна не само здравето на наши съграждани, но се отрази и върху функционирането на фирми, организации, повлия личния и професионален живот на много хора. Не бяхме подготвени за това, с което се сблъскахме. Не го очаквахме. Но в края на годината с увереност може да кажем, че положихме всички усилия да се справим с трудностите. Лечебните заведения на територията на общината понесоха тежкия удар от здравната криза – лекуваха нашите съграждани, като част от медицинските екипи също преминаха през болестта. Но нито един лекар не се отказа. Искам да изкажа специалните си благодарности към медиците и към целите екипи на МБАЛ гр. Троян, СБАЛББ-Троян и Филиала на Спешна медицинска помощ – на лекари, медицински сестри, лаборанти, фелдшери, санитари, шофьори – за всичко, което направиха. За това, че пренебрегваха своите семейства, за да запазят семействата на наши съграждани цели. За това, че за пореден път, при още по-тежки условия, рискуваха здравето и живота си в името на хората. За неуморните часове труд и затова, че са избрали призванието Лекар!
Годината беше трудна и за учителите, и за учениците. Но учителите достигнаха до дома на всеки свой ученик, независимо от трудностите. Специални поздрави за учениците, които усвояваха материала вкъщи, с помощта на своите родители, за тези, които за първи път прекрачиха прага на училището и трябваше да се учат да пишат ченгелчета у дома, за тези, които за последно бяха в училище и положиха двойно повече усилия, за да се подготвят за новия етап от своя живот. За десетките родители, които направиха всичко възможно да продължат да работят и да помагат на своите деца с ученето от вкъщи.
Търсим разумни действия в подкрепа на запазването на работните места от бизнеса – опрощаваме наемите на общинските помещения за периода на тяхното затваряне, не актуализирахме цените на наемите за 2021 г. в съответствие с ръста на минималната работна заплата, както е по наредба, намаляваме данъка на таксиметровия превоз, през 2021, годишните арендни вноски на отдадените под аренда земи от общинския поземлен фонд няма да се актуализират с изменение на ръста на минималната работна заплата. Безплатно предоставихме консултативни услуги на работодателите в микро- и малките фирми за кандидатстване за финансиране на проекти. Безплатно предоставяме електронни услуги. За съжаление се наложи едно, макар и умерено, увеличение на ТБО, без което не можахме да минем, но за сметка на това предстоят нови мерки за подкрепа. В момента готвим цялостна програма за подкрепа на работодателите.
Но нека не забравяме, че през годината се случиха и много хубави неща. Получихме одобрение на три проекта за повишаване на енергийната ефективност на общо 10 многофамилни жилищни сгради, с намиращите се в тях 329 жилища. Усилията ни ще са насочени към това хората да посрещнат следващите Коледни празници в обновени жилищни сгради. Дадохме начало, макар и по време на извънредно положение, на няколко важни за общината обекта – с откриване на строителна площадка и определена строителна линия и ниво на строеж „Допълнителна инфраструктура (инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и компостираща инсталация за разделно събрани биоразградими и/или зелени отпадъци“. Много направихме в последните години в сферата на социалните услуги. Когато станах кмет, Троян имаше една социална услуги, днес те са вече 9. Само през последната година Община Троян подготви и получи одобрение на проекти за три нови социални услуги. За пореден път Община Троян получи отличие – Етикет за иновации и добро управление, едно признание за последователната работа на екипа на Общинската администрация. Открихме с много детски усмивки и радост изцяло обновената Детска ясла в града. Реиновирахме сградата на Полицията. Реализирахме редица инфраструктурни обекти. С приемането на новата структура на Община Троян създадохме специално звено, което да се занимава с проблемите на младите хора – „Демографски и младежки политики“, с което ще се стремим в следващите години да сме още по-близо до проблемите и желанията на младите хора от Троян.
Във време като сегашното трябва да си припомняме, че общината и бизнесът ни са устойчиви и могат в по-висока степен отколкото в други градове да се възстановят бързо. Ще продължим да поставяме пред себе си няколко важни задачи: да опазим здравето на всеки един наш съгражданин. Това е задача, която можем да решим само с лична самодисциплина и отговорност. Да подкрепяме с всички сили запазването на работните места и доходите на всеки един наш съграждани. Ще го постигнем с целеви мерки, които ще предложим на предприемачите и заедно с тях да се преборим с последствията от кризата. Но най-важното е да запазим духа си. Да съхраним в този труден момента онзи троянски дух, който през август 1877 г., при опожаряването на града, е дал на дедите ни мъдрост и сила да построят църква, училище и дом за децата си. Ние го носим в себе си.
Уважаеми съграждани,
Искрено вярвам, че сме по-силни от кризата и трябва да излезем от нея с разум и последователност в усилията си. Нужна ни е повече съпричастност към хората, които изпитват затруднения – болните, възрастните и тези, които има риск да загубят работните си места. Ще се справим както винаги. Заедно. Нека посрещнем новата година с добри и чисти мисли, с надежда и топлина в сърцата!
На „Троян Експрес“ и сайта „Областта“ ще пожелая през новата година да има повече добри новини, които да отразяват. Да има повече добри примери, които да показват на своите читатели и повече поводи за усмивки. На всички Вас желая здраве – защото без него, всички друго губи значение!
Честита Нова 2021 година!

Донка Михайлова

кмет на Община Троян

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button