Георги Маринов и неговите „Паднали ангели”

Роден през 1968 г. в Троян, Георги Маринов завършва Средно специално художествено училище за приложни изкуства в родния си град. През 1998 г. завършва скулптура в Националната художествена академия с магистърска степен в класа на проф. Борис Гондов.

Скулпторът работи от години три цикъла, които засягат теми, обединени от мисълта за фрагментарността в нашия живот. „Работейки върху камъка, нямаше как да не бъда повлиян от налагащата се житейска фрагментарност на нашето съвремие – съвремие, фокусирано върху дефиниран участък от цялото, от общото, загатвайки за конструктивното, без да дава достатъчна яснота”, разказва Георги Маринов.

Първият цикъл е „Паднали ангели”, вторият е серията „Воини”, който Георги Маринов работи от почти 20 години. Като под воин той не разбира войника, боеца, физическата мощ, а воина във всеки от нас. Воина като израз на преодоляването на препятствията в борбата със самия себе си.

„Отломки от времето” е другият цикъл, върху който скулпторът също работи отдавна. „Опитвам се да погледна, да изследвам натрупването на цивилизации като история и като изкуство чрез различни фрагментарни асоциации през погледа на съвремието”, обяснява своя замисъл творецът.

Георги Маринов работи и живопис и точно в такъв момент го посетихме в ателието му, от което ви представяме снимки.

Автор:
Ани Петрова
Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button