Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба

Касперович e отстранен от присъствие на състезания до края на януари

Българският национален отбор по биатлон е наказан с финансова глоба заради нарушаване на протоколите срещу коронавируса на Световната централа (ИБУ), съобщи ДПА.

Причината е, че член от тима е влязъл в нерегламентиран „близък контакт“ с поставените под карантина във Финландия преди стартовете за Световната купа в Контиолахти през миналия уикенд състезатели Десислава Стоянова и Димитър Герджиков. Стоянова даде положителна проба за Ковид-19 на 28 ноември, а заедно с нея беше изолиран и Герджиков, с когото тя живее на семейна начала.

„Това нарушава протоколите на ИБУ за Ковид-19. Затова решението е да бъде наложена финансова глоба на българския отбор“, се казва в официално съобщение на централата. ИБУ също така санкционира уличения за неспазването на здравните правила член на отбора с отстраняване от всички състезания до края на януари 2021 година.

Като последствие всички от българския състав са подложени на нови проби за коронавирус с цел предотвратяване на евентуално гнездо да инфекцията. „Досега резултатите от пробите са отрицателни“, съобщиха още от ИБУ.

Българска федерация по биатлон ще обжалва наложеното наказание от Световната централа ИБУ за нарушаване на протоколите срещу коронавируса. Както е известно, Десислава Стоянова е с позитивен ПСР резултат за коронавирус.

Въпреки обясненията, че го е изкарала по-рано, тя и Димитър Герджиков бяха карантинирани и изолирани в отделна стая от отбора. В последствие при проверка на състоянието им от страна на треньора Александър Касперович, същият е заснет от охранителните камери на хотела, че е без маска. Финландските власти разгледаха случая и препоръчаха самоизолация на Касперович, разясниха от БФ биатлон.

„Въпреки това, късно снощи получихме мейл, че комисия на IBU е разгледала случая и е решила да острани Касперович от присъствие на състезания до края на януари и налага на БФ Биатлон глоба в размер на 5000 евро. Смятаме да обжалваме наложеното наказание, като прекалено тежко и незаконосъобразно, тъй като е взето от извънреден орган на IBU, а не както по правилник от управителния съвет“ се казва в съобщението на Българска федерация биатлон.

Източник
Sportal.bg

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button