Почина Григор Банев

Почина бележитият местен краевед и историк Григор Банев, това съобщи Христо Калистерски , председател на НД „Традиция“ РК „34-ти пехотен троянски полк“ Априлци-Троян-Севлиево.

Банев е роден в с. Острец на 12 февруари 1941 г. в семейство на  балканджии. Основно образование завършва в прогимназията на родното си село. Гимназия учи в Троян. Тъй като винаги го е влечала историята и то историята на родния край, завършва специалност история в Софийския университет.

Като ученик в Гимназиятя  систематизира  историите на родния край. Докато учителства в Троян, той не спира със заниманията си, свързани с историческото минало на родното село (Острец), което през 1976 г., в чест на 100-годишнината от Априлското въстание, бе обединено със съседните три села (Ново село, Зла река и Видима) в град Априлци, един от най-търсените и посещавани планински курорти у нас днес. Като учител Григор има редица публикации за родния Острец; и в същото време, само както той може, успява да възпита в учениците си любов към родния троянски край.

След пенсионирането си се връща в Острец  събира  в интересни и поучителни книги, в които се преплитат спомени на съвременници и техни потомци, свързани с героичното минало на родното място.

Последната му книга бе   „Остречани в Новоселското въстание“, представена през 2016-та

Източник
по материали на Троян 21

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button