Повестта на една разделна година – втора част

Предлагаме втората част на „Повестта на една разделна година“ от Галя Лалева

Нещастието роди и солидарността – доброволци осигуряваха храна и други потребности на карантинираните, коледната кампания на Общината бързо събра нужното, в социалните мрежи за първи път имаше акции за подпомагане на нуждаещи се съграждани. Това бе чисто гражданска инициатива на хора, желаещи да правят добро. Сред тях е учителката Стела Маринова, която живее в Орешак и още при първото затваряне започна своята благородна мисия да осигурява храна на бедни. Други групи активно помагаха на животни – на котки с храна и къщички, на кучета. Лидер в тази област безспорно е известната алпинистка Даниела Дочева, помогнала тази година на повече от 30 бездомни кучета, част от които вече са с дом в чужбина. Тя бе активен участник и в национален протест в защита на бездомните животни в София. В другия голям протест – срещу правителството, който продължи месеци наред, троянци участваха главно чрез социалните мрежи. Опитът на съгражданин и тук да има протест по примера на други будни селища не срещна подкрепа и си остана само с идеята. В социалните мрежи троянци бяха много активни, сформираха се няколко групи на съграждани – живеещи в града или вън от него. Повечето бяха контра на всичко и критикуваха всяка стъпка на управленците. Имаше и такива – и те са повече, които не взимат отношение по никакъв проблем.
Сесиите на общинския съвет преминаваха без външно присъствие и дебатите, доколкото ги е имало, рядко стигаха до гражданството. Политическите партии следваха централното политическо разделение, но се обединяваха около троянска кауза, както бе случаят с ВиК. Общинското дружество някак тихомълком вдигна цената на водата и спечели ругатни от доста абонати. Въпреки сушата Троян нямаше режим – изключението Белиш направи подписка за ново водохващане, но не се стигна доникъде. От Плевен и Ловеч отново повдигнаха въпроса за язовир „Черни Осъм“, обаче и това отмина, пометено от по-големия проблем с ковида. Природата продължава да е немилостива, водният проблем ще изисква все повече внимание.
Сметосъбирането бе нормално, но видимо се увеличиха тези, които ровят по контейнерите. На последното си заседание общинските съветници повишиха таксата смет въпреки доводите на част от опозицията. Въздухът продължи да бъде мръсен заради многото автомобили и отоплението на твърдо гориво. Колко е бил мръсен се разбра при локдауна – тогава стана кристален. В околностите на Троян, край и в реките и край пътищата боклуците си останаха, видим знак за нецивилизованост. Имаше акции за почистване, в тях се включваха малцина съвестни граждани.
Ангел Балев спечели конкурса за директор на най-голямото училище тук – СУ „Васил Левски“, работещите там бяха много доволни. Троянските ученици показаха високи резултати в националните изпити – знак, че все още образованието е ценност. Обновена по проект бе детска ясла. Нов човек пое временно Националното изложение на занаятите в Орешак, очаква се конкурс за управител. Много надежди за модернизиране и свежи идеи се възлагат на Павлина Иванова, която оглави популярния Природонаучен музей в Черни Осъм. Нов директор дойде от София и в наследника на „Лесопласт“ – „Велде“. В съда тръгна делото за хижа „Амбарица“ между туристическото дружество със същото име и хижарката Ема Гатева, на чиято страна са хиляди туристи.
Заради спецификата на годината за първи път Голяма Богородица – храмовият празник на манастира, премина без патриарх и без правителствени гости. Орешашкото изложение бе затворено точно в тези дни. Не се състоя ежегодната научна конференция, която ИПЖЗ организира в края на май. Нямаше го и Националният събор надпяване на пенсионерски състави на Беклемето през август, нито пчеларска среща „Север-юг“. Отложени бяха тържествата за 150 години Народно читалище „Наука“ в Троян. Все пак то успя да поднесе на културтрегерите изключителни преживявания – гостуваха със спектакли Камен Донев, Мариус Куркински, Даниел Цочев. Библиотеката обяви списък от 150 книги, които може да се дарят, и получи голяма част от тях. Поетът Хари Недев за първи път не успя на Благовещение, своя рожден ден, да подари нова книга на своите почитатели. Направи го през есента и обеща нова книга за идния Благовец, когато има юбилей. Най-младите творци – ученици от НУПИ, издадоха втори сборник със свои творби. За първи път Христо Ганков и Инициативният комитет не дадоха наградата за всеотдайност в областта на културата на името на читалищния деец Николай Ганков. Отложени бяха премиери на няколко театрални постановки. Театралната трупа при читалището в Орешак с ръководител Васил Василев игра своя постановка в софийския „Сълза и смях“. Ентусиазирани да възродят оперетата, троянски самодейци имаха концерти във Врабево, Лесидрен, Тетевен, Троян. В Троян бе премиерата на снимания в нашия край филм „Сестри“, спечелил вече международни награди. Местни творци издадоха свои книги, които още не са представени пред публика. Галерия „Серякова къща“ организираше през цялата година изложби за любителите на изкуството. Официално бе открит обновеният скит „Свети Никола“, спасен от пълна разруха. Общинският комитет „Васил Левски“ обяви кампания за набиране на средства за паметник на Апостола. Монументът, дело на Георги Чапкънов, вероятно догодина ще бъде поставен пред читалището…
Колкото и изчерпателен да е, един обзор не може да обхване цялото богатство от събития, от станало и нестанало в една година. Може само да събуди размисли за Пътя, който сме поели като общност и който ще продължи. Може евентуално да доведе до изводи за смисъла и важните неща в краткия ни земен живот. За тези, които са ни близки, на които трябва да прощаваме, на които да помагаме, които да обичаме. Ако не го направим – напразни са били тревогите, страхът, болката и притесненията, усилията, трудът.
Няма да изпратим заедно тази година на площада – отново за първи път. Но можем искрено да си пожелаем заедно да имаме една добра, щедра, благодатна година 2021!

Повестта на една разделна година – първа част

Източник
Фейсбук

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button