Преди 6 години Беломъжев стана европейски шампион

Преди 6 години Станимир Беломъжев (Тачо) стана европейски шампион в швейцарският зимен център Ленцерхайде.

Той е човекът, който пише история в българското ски ориентиране!

На днешната дата Станимир Беломъжев спечели титлата в спринта на европейското първенство по ски ориентиране в швейцарския зимен център Ленцерхайде. Българинът преодоля дистанцията от 3440 метра за 12:15 минути и за втори път заслужи златото в дисциплината на първенство на Стария континент след 2013 г.

В конкуренцията на още 53-ма състезатели Беломъжев изпревари с 12 секунди Ойвинд Ватердал от Норвегия. Трети на 14 секунди завърши Андрей Ламов от Русия

Тачо има две световни титли от младежко световно първенство (2008), злато и сребро от Световната купа (СК), три златни медала от Зимната Универсиада в Тула през 2016, трикратен европейски шампион е, на Европейско първенство (ЕП) е завоювал още и 2 сребърни, и 3 бронзови медала. На световни първенства(СП) печели 2 пъти сребро, 1 път бронз и разбира се историческата световна титла на 10 март 2017 (средна дистанция) в Красноярск, Русия. Момент, отпечатал се дълбоко в съзнанието на българските фенове. Титла, която ни кара да се чувстваме изключително горди и то в един комплексен спорт изискващ не само физика, но и сериозен интелект!

Станимир преди да стане европейски шампион в този спорт, започва като ски бегач, но големите успехи идват със ски ориентирането, спорт, с който свързваме цялото му семейство . Треньор на Тачо е неговият баща Иван Беломъжев.

Роден е на 16.02.1988 г. в град Троян, придобива бакалавърска степен в Националната спортна академия (НСА) и магистърска степен във Военната академия „Г.С.Раковски“.

Световният и европейски шампион по ски ориентиране  стана татко на дъщеричка през  2019 година. Йоана се  роди  на 5 ноември. С приятелката  си живеят в Троян. Тя не се занимава със спорт, но винаги го подкрепя в кариерата му. Живеят в Троян.

Източник
Уикипедия

Свързани статии

Back to top button