Covid кризата ни даде голям урок

„Covid кризата ни даде голям урок – че здравната система на страната ни не може да се справи без общинските болници. Общинските болници поеха голяма част от болните от Covid.“

Надявам се повече държавници да са чули главното, което казах:“COVID-кризата показа, че здравната система не би могла да се справи без общинските болници, които години наред са в задния двор на здравната система, каза оюе Михайлова.

Това заяви пред БНР кметът на Троян и заместник-председател на Националното сдружение на общините (НСОРБ) Донка Михайлова.

По думите ѝ общинските болници са хронично недофинансирани, по презумпция те изпълняват най-зле финансираните клинични пътеки.

Тя поясни, че сметката на общините за изминалата година е била много сложна и те са преминали през „уникален управленски експеримент“, а сега предстои трудна 2021 година.

В някои общини хроничният недостиг на приходи е бил засилен от пандемията. Дефицитите са започнали да се усещат още през март, уточни Донка Михайлова.

„Тогава приходите рязко намаляха. Това беше периодът, в който трябваше да вложим много средства за дезинфекция, много средства, за да подкрепим общинските болници, които трябваше да изградят Covid отделения. В този период ние подкрепяхме болниците ако щете и за предпазно облекло.“, допълни Михайлова.

Тя е на мнение, че бюджет 2021 прави крачка напред в решението на остри проблеми, които имат нужда от държавно финансиране. Михайлова даде примери с по-добра подкрепа в сферата на социалните услуги и 10-процентното вдигане на стандартите в областта на културата. Според нея е поставен на дневен ред големия проблем със „сбърканата философия на набирането на средства, които имат местен произход, местен източник“.

„Всяка следваща година относителният дял на местните приходи в общинските бюджети намалява, а местните приходи позволяват на общините свобода“, коментира тя. По думите ѝ само за 7-8 години относителният дял на средствата с местен произход е намалял от 40% на близо 30% и това е огромен проблем.

Темата за финансовата децентрализация беше заметена под килима от 2016 година, изтъкна още кметът на Троян. Сега в НСОРБ имат уверенията на министъра на регионалното развитие, че съветът по децентрализация, който не е функционирал години наред, най-после ще заработи.

Единици са общините, в които темата данъци е на дневен ред, но не са малко тези, в които таксата битови отпадъци е поставена на дневен ред, защото са увеличени компонентите на тази такса, поясни още Донка Михайлова, запитана дали общините ще търсят вариант да компенсират недостига на средства с вдигане на данъци.

• Ръст на отчисленията по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците за 2021 г. с 17,5%;
• Ръст на минималната работна заплата, каквато получават голямата част от работещите в ОП „Комунални услуги“ в страната нараства с 6,5%;

Това са едни от основните причини за да  има увеличение.

Недофинансирането на план-сметката за 2020 г. поражда необходимостта от финансиране с приходи от план-сметката от 2021 г. С цел частично обезпечаване на необходимите средства е необходимо да се коригират промилите по съответните дейности в сравнение с тези от предходната година. Вземайки предвид завишената план-сметка за необходимите разходи за комунални дейности в община Троян се предвижда увеличение на промилите на жилищни, нежилищни имоти и на съдове за смет.

 

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button