Добавка „Ковид“ за членовете на СИК

Добавка „Ковид“ отпускат  за членовете на СИК в размер на 29.50 лв. заради частични избори за кметове на 12 населени места, включително и  троянското село Калейца, община Троян на 28.02.  в разгара на пандемията от Ковид-19. Преди няколко месеца кметицата Стела Чолакова  подаде оставка по здравословни причини.

 

Защо тези избори ще са тест на парламентарния вот напролет.   

С решение от 14 януари 2021 година Централната избирателна комисия (ЦИК)  е определила 59 лв. възнаграждение на член на секционна избирателна комисия (СИК). Председателите ще взимат 70 лв., заместниците им и секретарите – по 63 лв. Допълнително ще се изплащат 20 лв. за онези смелчаци, които ще висят посред нощите пред ОИК, за да издадат чувалите изборни материали. А за работа в пандемични условия членовете на СИК ще получат още като добавка –  29,50 лева.

Ако за член на общинската комисия това означава 350 лева отгоре, то за член на секционна комисия „бонусът“ излежда по-скоро символично. А точно в СИК се носи най-голямата отговорност за честността на вота, там ще бъде и най-рисковото място за здравето на участниците в изборната администрация, пише  журналистката Ирина Матева в сайта https://www.paragraph22.bg/.

29 лева добавка за работа в пандемия?

Безспорно 29 лв. са мизерни пари на фона на риска, който ще поемат членовете на СИК. Те ще работят в затворени (през февруари) помещения повече от 12 часа, в които едва ли ще е възможно да се спазва дистанцията от 1,5 м през цялото време – така че и един от тях да е заразен, останалите неминуемо ще са контактни (поне според критериите на Световната здравна организация).
Освен това, дори в селата обичайно да няма огромен наплив от застъпници и наблюдатели, които да се тъпчат в изборните помещения, покрай членовете на СИК ще преминават стотици хора с неясен здравен статус.
А като за капак – заради застаряването на населението в малките населени места и зимната обстановка, която ще откаже по-младите да пътуват и да се включат в кампанията, „ниската“ изборна администрация отново ще разчита основно на местните пенсионери. А те са сред най-рисковите пациенти при заразяване с Ковид 19. Затова този път ще е по-трудно отвсякога да бъдат убедени да станат членове на СИК. И почти невъзможно, ако тази добавка „Ковид“ за риска, който ще поемат, остане в размер на 29 лева.
Така партиите може да се окажат пред огромно затруднение да осигурят свои представители в комисиите. При това достатъчно грамотни, за да познават в детайли изборното законодателство, методиките и указанията на ЦИК.

Без СИК – няма и избори

Ако на 28 февруари проблемът с осигуряването на членове на СИК ще е лесно преодолим, защото все пак ще става дума само за 12 населени места, сред които и две малки общини, то представете си какво ще бъде, когато се стигне до съставянето на 11 661 секционни комисии – толкова, колкото е бил броят им на евроизборите през 2019-та. А после умножете по пет – това е минимално допустимият по закон брой на членовете на СИК, казва Митева.
Очевидно е, че възнагражденията  и добавка „Ковид“ на членовете на СИК не съответстват на риска, който се очаква да поемат тези хора. Ясно е и че комплектоването на комисиите ще е едно от най-големите изпитания пред партиите за изборите през април. Очаква се и обичайната лавина от откази да се участва в СИК, която се излива в последния момент пред всеки вот, ще е много по-голяма от когато и да било досега. А това ще направи напълно реална опасността комисиите да се запълват „на коляно“ с кадри, които само ще осигуряват „квотата“ на партията в тях, но няма да имат никаква представа от изборните правила и ще са напълно безпомощни при нарушаването им.

Само че какви избори ще правим тогава?

Освен в село Калейца,  частични избори ще има в кметствата на  Слънчево, община Аксаково, област Варна, Мъглиж, област Стара Загора, Боян, община Венец, област Шумен, Пудрия, община Криводол, област Враца, Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен, община Крумовград, област Кърджали, Трояново, община Камено, област Бургас, Николаево, община Плевен, област Плевен, Мъглен, община Айтос, област Бургас,  Баните, област Смолян и Стежерово, община Левски, област Плевен

 

Автор:
Ирина Митева
Източник
https://www.paragraph22.bg/

Свързани статии

Back to top button