Детски глъч огласи троянските градини и училища

Съгласно заповедта на Министъра на здравеопазването днес, 04.01.2021 г.,  отвориха врати детските ясли и градини в община Троян и  бе  възобновено присъственото обучение за децата в подготвителните групи и за учениците в І-ІV клас в троянските училища.

Предварително е  било заявено присъствие  на 450 деца  в градините на общината, но  са прекрачили прага  442 малчугана.  Те бяха посрещнати от техните госпожи , които им бяха приготвили много изненади.

50 деца са посетили   детската ясла  в   Троян, съобщи за „Троян експрес“ зам.-кмет Розалина Русенова.

Започна и присъственото обучение на учениците от първи до четвърти клас, които ще са на целодневно обучение. Училищните автобуси  за пътуващите ученици  са пътували  по обичайния график.

В почивните дни беше извършена предварителна дезинфекция на помещенията и играчките.

За детска млечна кухня  има вече заявена храна от много майки. От 5.01.(утре) ще е  осигурена храна и в пунктовете в кварталите на града и в с. Орешак, поясни още г-жа Русенова.

Та сподели, че няма как всичко да е перфектно. Имало е дребни проблеми, но всичко е било под контрол от страна  на директорите на градини и училища.

Нека припомним, че  от днес таксата за детска градина за децата на 4, 5 и 6 години е намалена, като няма да бъде плащана постоянната част от таксата в размер на 12 лв. месечно и цената на храноденa е намалена от 2,00 лв. на 1,70 лв. или намалението е с 18-19 лв. месечно. Таксата остава 1,20 лв. за тристепенно меню, като общинският бюджет осигурява 50% от стойността.

Следващата седмица ще бъде обсъдена възможността големите ученици от 5 до 12 клас да се върнат в училище на 18 януари. Някои допълнителни дейности ще бъдат разрешени от 11 януари като държавните изпити по професия, олимпиадите.

“Връщането на децата от I до IV клас е разумно. Има подобрение на епидемичната ситуация, но не е достатъчно, за да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност – малките деца носят по-малък вирусен товар и в по-малка степен са преносители”, обясни Вълчев.

Общата бройка на подадените заявления за преминаване на обучение в електронна среда е близо 1 300. 704 деца в цялата страна остават да учат от вкъщи, отчете още просветният министър.

 

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button