Кой е виновен за това?

Публикуваме мнението на председателя на Български планинарски съюз, бургазлията Димо Колев, за случилото се в Балкана тези дни.

Последните години загинаха много хора заради кофти или липсваща маркировка или не навременно спасяване. Защо по магистралите има знаци и мантинели навсякъде, а в планините няма табели, жалони и въжета където трябва? Защо за ремонт на пътищата има средства, а за маршрутите няма? Защо долу има полицаи, медици, линейки, а тук горе няма охрана, хеликоптер или оборудвани бази? Защо на едното място всичко е ОК, а на другото не е ? И защо за внимателното шофиране , необходимите зимни гуми и т.н. се говори по медиите, карат се курсове и какво ли още не, а за планинското никъде ни дума?

Само три дни от началото на годината, а вече има жертва, има пострадали не малко хора. Кой е виновен за това?
Природата, лошото време, теренът около вр. Ботев?

Едва ли. Там винаги е така – опасно, непредсказуемо, място, което привлича всеки, но допуска малцина. Така е и на много други места, не само там. И не само в Балкана. И докато при този случай не е имало просто шанс за спасение, при другите имаше, при някои от тях доста голям при това.
Кой е виновен обаче? Кой носи макар и морална вина, не е задължително вината да е наказателна. Много и различни субекти обвинявам и ще продължавам да обвинявам, но най-много обвинявам себе си, приятелите си, познатите – моите и тези на приятелите ми, непознатите, всички хора или хайде – по-голямата част от тях, защото:
Допуснахме и допускаме да ни управляват тиквеници, които ги е грижа единствено и само как да усвоят милиарди, как да се облагодетелстват те и шепа приближени им гъзолизци. Те могат единствено и само да направят няколко магистрали, че даже и в Балкана, да откраднат едни кинти, но не могат, по-скоро не искат, да осигурят няколко милиона за нашата безопасност, защото там далавера няма или не е много голяма. Затова нямаме и скоро няма да имаме въздушна линейка, нямаме оборудвани и платени спасители, които да са в постоянна и близка готовност, нямаме качествена и надеждна маркировка, навсякъде, не само около Ботев.
Тези, които са горе във властта са най-виновни и от тях трябва да се търси дори наказателна отговорност – за бездействието, което води до трагедии. Но и тези на по-ниските нива са виновни. Виновни са затова, че си траят, че за едната заплата са се превърнали в мишки, че морал, достойнство и доблест те не познават отдавна. Някой някъде да е посмял да се обади, да излезе и каже тук трябва това и това да се направи… Няма да чуем такива думи скоро за жалост.
Ами тези, които трябва да ни учат, които за това са призвани, нима и те не са виновни? В училищата за безопасност в планината преди се говореше, днес такива теми не са интересни. А онова остаряло и корумпирано БТС – не е ли то, което трябва да прокламира, да обучава, да разяснява? Че нали при тях са и хижите, те избират хижарите, те пишат правилата…. Ако едното организирано качване през лятото до Черни връх е смисъла на съществуването им, значи нещо не сме у ред.
Ами медиите? Те за какво са? Да обявяват само статистиката или да показват добрите страни и неволите, и да търсят отговори …
Когато се научим, че трябва да си избираме внимателно управниците, когато настояваме избраните да си вършат качествено работата, когато разберем, че с мълчание и покриване нищо добро няма да се случи, тогава ще има по-добри дни за всички нас. Тези, които разбират какво е нужно ще казват, онези горе ще слушат и то ще се осигурява, учителите ще разясняват и обучават, медиите ще отразяват. И т.н. И т.н.
И тогава, ако все пак се случи трагедия там горе под вр. Ботев ще кажем, че времето е било кофти, че е жестока случайност. Такива неща ще стават, важното е да ги сведем до минимум като сме подготвени и осигурени. Да остане само малшанса!

А зимата едва започва….

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button