Последна почит за Александър Николов Христов – бат Сашо (Видео)

Почивай в мир бат Сашо!

На стадион „Чавдар“ Троян днес, Богоявление, се бяха събрали бивши и настоящи футболисти, деятели, общественици и фенове  за да си вземат последно сбогом с легендата на „Чавдар“ Троян и българския футбол Александър Николов Христов (бат Сашо).

За последно футболистът, който остана верен на футбола и спорта в Троян,  направи последната си обиколка  на любимия стадион. Това бе и неговото  предсмъртно желание, което бе предадено от съпругата му Марияна.

Точно в 13:30 часа катафалката с металния ковчег обиколи стадиона и после спря пред трибуните, където  дошлите да се сбогуват с него, ръкопляскаха и сълзите в очите им не спираха.  Със запалени  факли, фойерверки  и плакат – „Почивай в мир бат Сашо“,   те за последно му благодариха за това, което той е дал троянския футбол.

След това  катафалката  потегли към старите гробища в Троян , където бе извършено опело и той бе погребан в тесен кръг от хора заради COVID-19. Днес  имаше поклонение и в траурната зала на гробищата от 11:00 – 14:00 часа. Приятели, граждани   се сбогуваха с  човекът, който веднага след уволняването от казармата идва в Троян и до последния си ден от пълноценния си живот  не напусна.

На 8.01.1962 година той за пръв път стъпва на стадиона и започва да играе в новосформирания  футболен тим през 1961. Той бе историята на троянския футбол. Той бе един от всичките, които допринесоха за победите на футболния клуб от 1962 година  досега. Той преживя 4-то място в Западна „Б“ Група: 1972; 5-о място в Западна „Б“ Група: 1970 и 1976; 13 участия в „Б“ група, Купа на България. Радвал се  е  когато троянци стават полуфиналисти-  1982,  Четвъртфиналисти –  1979;  Осминафиналисти –  1981. Както  и победите над отборите на: Литекс (Ловеч), Доростол (Силистра), Янтра (Габрово), Локомотив (София) както и ЦСКА (София).

Да отдадат последна почит към легендарния футболист и треньор бяха и  председателя на Общински съвет Троян инж. Петко Пенков, общински съветници, момичета от отбора по футбол, на който той  беше наставник. Николай Стойчев – бивш президент на футболния клуб, най-успелият  троянски футболист –  Мартин Кушев със съпругата си, Венелин Иванов – треньорът по ориентиране, и ръководството на ФК „Чавдар“ Троян,  както и много бивши и настоящи футболисти, почитатели,  приятели, колеги.

“Каквото и да напишем за големия Александър Николов  ще бъде малко! Истински отдаден на отбора и клуба, винаги верен.  Благодарим ти за всичко, което ни даде! Оставаш завинаги в сърцата ни и винаги ще бъдеш с нас! Легендите не умират! Троян осиротя! Тъжен ден за троянския футбол!” споделиха в социалната мрежа неговите фенове.

Нека напомним, че той почина на 04.01  в МБАЛ Ловеч, където бе приет заради усложнения от COVID-19.


Почина Александър Николов Христов (Бат Сашо)

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button