Поздравителен адрес за Бабинден

Поздравителен адрес  за Бабинден от Община Троян получи екипът на  Акушеро – Гинекологичното отделение на МБАЛ Троян.

Освен  пожелания за  здраве, благополучие  и специална благодарност, завеждащ отделението д-р  Марин Василев и персонала получиха цветя  и  традиционната пита с надпис  „Бабинден“  направена с любов от майсторите -хлебари на „Хлебопроизводство и сладкарство“ ЕООД Троян.

За пръв път от години кметът на Община Троян Донка Михайлова и зам.-кмет Розалина Русенова не  спазиха традицията  да поздравят лично хората заради пандемията, които празнуват на днешния ден, но  затова пък кметът написа в своята Фейсбук страница своя поздравителен адрес:

„Днес не  празнуваме заедно с лекарите и акушерките, такова е времето. Но поздравите и благодарностите са все толкова искрени и истински. Дано да поемат в ръцете си още много животи в здраве и радост!

Днес празнуваме раждането на живота, първата глътка въздух, първия вик. Празнуваме го чрез благодарността си към ръцете, които поемат новия живот, към усмивката, която вдъхва увереност и сила, към очите, които създават доверие. Честит Ден на родилната помощ! „, пише  още кметът в поздравителния адрес.Поздравителен адрес за Бабинден

Екипите на отделението са помогнали през 2020-та да се родят  295 бебета  (283 за 2019), като момичетата доминират -149, а юнаците – 146. Троянчетата са 86.

Да припомним, първото бебе, което проплака е момченце няколко дни след настъпване на 2020-та година. Майката е от ловешкото село Торос.

От 1951 г. 21 януари е обявен за Ден на родилната помощ и на акушерките и гинеколозите, затова празникът се отбелязва официално и в много болници и АГ отделения в страната.

По стар стил отбелязваме Бабинден – един от големите  народни женски празници, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

Обредността през този ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на  родилките.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button