Проговори Захари Велев, троянският „милионер“

Фалшиви милионери: Какво се случва след края на Националната лотария?

Проговори Захари Велев – троянският „милионер“ от лотарията Васил Божков. Освен него  проговориха  и другите „милионери“ от същата игра. Те бях издирени от „България Днес“. Един от тях е  троянския адвокат Захари Велев, за което писахме първи през месец юни 2017-та, че спечели 720 хлд.лв.

Как се стига до това?

Компанията „Ню геймс“, чрез която оперираше „Национална лотария“ на Васил Божков, официално е обявена във фалит с решение на Търговското отделение на Софийския градски съд.  Решението е по дело за искане за обявяване на несъстоятелност на компанията, заведено от  49-годишния Станимир  Димитров, който удря милион от изтъркано картонче, но още чака стотици хиляди лева от печалбата. Към него са присъединени като кредитори още няколко печеливши, които 17.01.2021 г.  не са си получили голяма част от сумите. Също и фирми, основно дилъри на билети, изгорели с различни суми след спирането на продажбата им

Фирмата  на  Божков  остави 60 фалшиви милионери, като известният адвокат и бивш общински съветник от Троян Захари Велев. През 2017 г. той печели 720 хиляди лева от билет „Печалба за цял живот: 20 години по 3000 лева на месец“. До началото на януари 2020-а взима общо 96 хил. лева, като организаторите трябва да му платят още 624 бона, се съобщава  https://www.paragraph22.bg/

Защо проговори Захари Велев – Троянският „милионер“ ?

Вместо да живее спокойно със спечеленото, Захари Велев продължава да се занимава с наказателни дела, но признава, че в Троян няма много работа като адвокат и затова често му се налага да пътува до други градове. „Разчитаме на българския съд“, отбелязва пред вестника юристът. Той изтъква, че исковете на държавата към „Ню геймс“ са на стойност над 200 милиона лева, но по сметките му само 4 милиона е сумата, която трябва да се плати на държавните институции.

Това е така, защото сумата в иска не е за данъци, а за такси, чиято давност е 6 месеца. Затова Захари се надява по-голямата част от претенциите на държавата да отпаднат в съда, за да могат печелившите да си получат парите. Така ще могат участници в лотарията и доставчици на билети да си получат сумите, които възлизат на около 34 милиона лева според съдебно-счетоводната експертиза.

По думите на Велев пред „България днес“ голяма част от колегите му по съдба, спечелили от „Националната лотария“, са теглили кредити, за да си купят жилище или автомобил. Те са били сигурни, че всеки месец или години ще им капят пари, и затова са теглили по-големи суми, които им трябвали за грандиозни покупки. Сега са останали с пръст в уста след развоя с фирмата организатор и обявяването ѝ в несъстоятелност.

Друг  потърпевш е: Иваничка Христова от севлиевското село Градница, която е последната печеливша от „Националната лотария“. След като проговори Захари Велев тя също разказа своята история.

На 11 февруари миналата година тя тръгва от родното си село за София, където подписва протокол, по силата на който печалбата трябва да бъде изплатена от организатора по следния начин: 200 бона да ѝ се платят в рамките на 30 дни, а останалите 1,8 млн. лв. да ѝ се изплащат в продължение на 20 години по 90 хиляди. Снимат я с чека, но кадърът не вижда бял свят. Организаторите ѝ казват, че няма нужда да пътува пак до София, защото предаването, в което показват печелившите, е спряно. „Като им казах на родителите ми, че съм спечелила, те толкова се зарадваха. Сега се надяват поне някой лев да ни дадат“, разказва Иваничка. Тя си представя, че случилото се ще промени живота й. Вместо това продължава да се труди в мандра в Севлиево. Младата жена признава, че я обезсърчават мненията на всички около нея, че няма да вземе нищо от печалбата си. „Много хора се шегуваха с мен. Подвикваха ми „милионерке“, споделя Иваничка.

Тя не оставя нещата така и се нарежда сред кредиторите, които търсят пари от дружеството. „Оказа се, че в сметките му има само 6-7 милиона. Трябвало да има и специален фонд за нашите награди, а се разбра, че такъв не съществува. Не се знае колко време ще се проточат делата, но няма да ни дадат нищо, докато не се разберат с държавата“, смята младата жена от с. Градница.

След като проговори Захари Велев –  троянският „милионер“ , се осмелиха и други, които са ощетени след фалита на „Ню геймс“ се обединяват в социалните мрежи и създават група „Правда“, в която обменят информация и ценни съвети за общия си проблем. Надяват се да получат справедливост и да си вземат спечелените пари.

 

Източник
България днесParagraf 22

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button