Пандемията наложи промяна в тренировките на Беломъжев

Интервю на Станимир Беломъжев в БНР

Пандемията наложи промяна в тренировъчната програма на най-добрия български състезател по ски ориентиране Станимир Беломъжев . Световният и европейски шампион по това време трябваше да е на лагер в Норвегия, но заради 10-дневната карантина, наложена от правителството там за пристигащи от чужбина, той предпочете да води централизирана подготовка у нас.

“Подготовката ми върви нормално. Тази година всички състезания до края на януари бяха отменени. Това бяха две световни купи и няколко други надпревари. За щастие имаме потвърждение от международната федерация, че световното първенство в средата на февруари ще бъде проведено. Ще се направят много PCR тестове на състезатели, на персонал, на ръководители, на организаторите, за да може да се получи един балон, в който да бъдем всички. Това се прави за нашата безопасност“, заяви за БНР Беломъжев.

Събота и неделя световният шампион за 2017 година, заедно със своя баща Иван Беломъжев, организират първото състезание за сезона в този спорт у нас за купа „Троян“. Надпреварата се възстановява след 10-годишно прекъсване.

В същото време Станимир не престава със своята подготовка.

“Условията в Троян за подготовка са много добри, поне за момента. За жалост в следващите дни се очаква циклон, надявам се да устискат снежните условия. Трасетата са подготвени. Не мога да кажа, че нямаме притеснения, свързани с коронавируса. Ние сме спортисти, здрави организми, но няма гаранция по какъв начин ще ни се отрази заразата. Доста голяма част от елитните спортисти го минават дори без да усетят някакви симптоми. Това е голям проблем, защото няма гаранция, че ти, отивайки на световното първенство и правейки си един такъв тест, няма да се окаже положителен. Така цялата година трудът, който си положил, да бъде напразен. Плануваме 10 дни преди първенството да си направим тестове, за да видим какви ще бъдат резултатите. Ще си направим и тестове за антитела. Ако всичко е нормално, ще се опитаме да се изолираме до самото световно първенство. Трябва да се пазим, защото никой не е застрахован. Единственият начин поне в краткосрочен план да се защитим е ваксината. Аз с най-голямо желание бих се имунизирал и ако това стане преди световното първенство, ще е страхотно“, сподели още трикратният европейски първенец Станимир Беломъжев  и допълни:

„Всички състезания под шапката на Международния съвет за военен спорт отпаднаха. Тази година трябваше да има Зимни олимпийски военни игри, но организаторите ги отложеха за 2022 година. В България ще участвам на държавното първенство през февруари. Надявам се да има условия и това състезание да се проведе. Прогнозите са следващата седмица у нас да навлезе северен фронт. Това ще са единствени стартове преди първенството на планетата“, завърши носителят на сребърен медал от световните военни игри в Сочи

 

Източник
БНР

Свързани статии

Back to top button