Семейство от Сливен изгоря с капаро от 800 лв за вила-фантом в Троянския Балкан

Почивката за няколко български семейства в края на годината се превърна в нещо невъзможно, след като се оказа, че къщата за гости, която резервирали, не съществува.
Така, вместо почивка в Троянския Балкан за новогодишните празници, потърпевшите останали излъгани с пари. Загубили и капарото, което предплатили.

Във Фейсбук групата  „Забелязано в Троян“  бе първо съобщено за тази измама. Оттам сигналът е подаден  в Нова ТВ,  МВР и Министерството на туризма. Потвърдено е, че  след проверка, че  вилата не съществува.

Предисторията….

Атрактивната оферта за луксозна вила в Троянския Балкан привлича мъж дни преди началото на 2021-ва. Открива я в сайт за безплатни обяви след дълго търсене на свободни къщи за гости за празничните дни.

Според офертата нощувка в луксозната вила „Френчи” в края на годината струва 500 лв. Къщата за гости в близост до Тетевен, Троян и Рибарица разполага с 5 спални, външен топъл басейн, фитнес, сауна, пещ с чеверме и зала за забавления, става ясно още от публикуваната обява. Петър резервира за 3 нощи, за две семейства с 5 деца. Плаща и
капаро от 800 лева.
Уговорката била в деня на пътуването да се чакат в Рибарица, откъдето собственикът на вилата да ги заведе до мястото, тъй като къщата нямала точен адрес. Ден преди новогодишното пътуване, той търси връзка със собственика за детайли по  настаняването. Уговарят се да се чакат в Рибарица в 11:00 часа. Петър обаче се усъмнява и започва да търси повече информация за вила „Френчи”. От хора в района разбира, че такава къща за гости в Троянския Балкан няма. А след проверка разбира, че капарото е взето от София. Тогава разбира, че е измамен. Така новогодишното пътуване за цялото семейство приключва още преди да е започнало.

От началото на зимния сезон контролните органи проверяват и дали избраните от туристите услуги отговарят на договорените условия в офертите на хотели, хижи и къщи за гости.

Потърпевшите подали жалба и до полицията в Сливен.  След измамата телефонът, оставен в обявата, е изключен. Оставеното име за контакт в офертата е Никола Балевски. Справка в Търговския регистър показва, че той е имал участие във фирма, която се занимава с търговия на дребно, авторемонти, сервизни услуги и търговия с резервни части. Фирмата е създадена през 2016 г. с капитал 10 лв., но година по-късно дяловете са прехвърлени на други две лица.

Проверката…

От Комисията за защита на потребителите обяснили, че дори и да става въпрос за измама, т.е. за престъпление, а не за нелоялна търговска практика, хората имат право да настояват от разследващите органи, след като открият нарушителя, да получат това, което са платили. „В този случай можем да претендираме да си вземем обратно парите, но това е успоредно с отговорността, която това лице, ако бъде заловено, ще понесе в гражданско-правен план“, обясни Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Според експерта по киберсигурност Любомир Тулев на пръв поглед обявата изглежда достоверна. Бърза проверка в интернет показва, че вила „Френчи“ е рекламирана в различни сайтове за обяви. Но не и в такива за резервации в туризма. Проверява и автентични ли са снимките.

„Снимката се вижда и в няколко руски сайтове. Къщата се продава като имот в един и същи сайт. Тази вила дори фигурираше в две различни обяви с два различни телефонни номера. Снимките изглеждат като крадени“, обяснява Тулев.

Всеки детайл по обявата е внимателно изпипан, а моментът на публикуването не е случайно избран, категоричен е експертът – точно преди Нова година, когато ресторантите не работят.

Измамите с фалшиви обяви за резервации в интернет са честа практика, особено в по-малки обекти като апарткомплекси или къщи за гости, разказва експертът в туризма Константин Занков.

Related Articles

Back to top button