Спасиха туристи край хижа „Плевен“ в Стара планина (обновена)

Туристите, които пострадаха след тежки падания в Стара планина, вече са свалени в местността Мазането, съобщиха от Планинската спасителна служба в Троян.

Там свършва планинският път, чакала ги е линейка с медицински екип и са поели към болниците в Троян и Ловеч.

Извадено рамо, сцепена глава, счупен крак – такова е състоянието на най-тежко пострадалия турист, по първоначални данни.

Извънредна ситуация в Стара планина, има и загинал

При останалите двама има сериозни охлузвания и други травми, затова те също са смъкнати с носилки от планината.

Основната причина за инцидентите е твърдият сняг – фирн, който е само по високото.

„Хората подценяват топлото време в планината, което е подвеждащо – духа южен вятър“, каза дългогодишен планински спасител.

 

При подхлъзването си туристите са падали по заледената стръмнина няколкостотин метра. Спасители казаха, че нищо не е можело да ги спре. И оцелелите са извадили страхотен късмет.

Загиналият пък ще бъде транспортиран от южната страна на местността Жълтец.

Нека припомним

На 1 януари 2021 г. двама спасители от отряда на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК в Троян, извършващи преход по кабела от връх „Купата“ в посока вр. „Ботев“, се отзовават на сигнал за турист, паднал по време на слизане по същата пътека. Незабавно му оказват първа помощ и го съпровождат до паркинга в м. Мазането, откъдето е транспортиран в болница.

Около обяд на 2 януари в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС е получен сигнал за турист, пострадал при падане в района на вр. Млечния чал. Намиращи се в района трима планински спасители тръгват към пострадалия, оказват му първа помощ и го придружават към паркинга.

Междувременно, отново през ЦДП, се получава сигнал от млада жена, която обяснява, че приятелят й е паднал в улей. Инцидентът е станал отново по трасето на кабела. Планински спасител от отряд Калофер, който в момента се намира в района, вижда момичето и незабавно започва издирване на пострадалия. Установява местоположението му, оказва му първа помощ и го придружава до безопасно място.

Докато помага на двамата да се придвижат надолу по пътеката забелязва, че други двама туристи, движещи се наблизо, внезапно изчезват от погледа му. Връща се назад и установява, че единият е паднал в улей. Вторият, при опит да му помогне, е пропаднал след него. Спасителят оказва и на тях първа помощ, предприема мерки за изолирането им от студа и започва извеждането им един по един до лятната пътека за вр. Ботев. Групата, организирана за транспорт на първия случай, е пренасочена към пътеката по кабела. Организирана е и втора група от планински спасители, към която се присъединяват и техните колеги от отряд Ловеч. В последствие тръгва и трета група, която да пресрещане и помогне за транспорта на пострадалите надолу.

В момента и тримата пострадали се транспортират към лечебно заведение.

Приблизително по същото време след обяд, двама туристи, движещи се от заслон „Ботев“ към хижа „Добрила“, претърпяват инцидент. Единият се подхлъзва в района на вр. „Жълтец“ и пада по склона в южна посока около 300 м. Малко по-късно е установена смъртта му. Предстои планинските спасители да достигнат до него и да организират транспортирането му.

Причина за всички инциденти отново е подценяване на условията в зимната планина и по-точно снежната обстановка, както и липсата на подходящо оборудване. Пострадалите са били без котки или са използвали неподходящи за условията в момента туристически котки.

ПСС препоръчва на всички да бъдат особено внимателни при движение по заснежените пътеки. Да тръгват рано и правилно да преценяват на метеорологичната обстановка и собствените си сили.

 

Източник
БНТ

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button