Учениците в Троян ще се хранят здравословно

Учениците в Троян ще се хранят здравословно, първи започнаха най-малките жители на общината през 2019-та г.

Общинска администрация започва  да  работи  по реализиране идеята  на системата за здравословно хранене на учениците в началния курс, това каза на месечната пресконференция Донка Михайлова – кмет на Община Троян.

„В края на годината изградихме общински оранжерии и засадихме първите зеленчуци, които ще ползваме за приготвяне на храната за детските градини. Поддържаме овощна градина, която очакваме да започне плододаване. Урожая ще даваме на възпитаниците на детските заведения и учениците. След въвеждането на  модел на хранене при най-малките жители на Троян отчитаме, че са спестени 6% от разходите. Също така  има и положителен резултат и при децата  от детските градини  „,  добави Михайлова

Оранжериите са изградени в кв. Кнежки лъг на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проект за здравословно хранене на децата на община Троян, разработен и финансиран от Община Троян. Преди две години беше засадена овощна градина в района на Троянско поле с биологични овощни насаждения. Тази година градината даде и първите си плодове.

В оранжериите са засадени био зеленчуци. През 2019 г. инвеститор в Троян с немски произход – г-н Вайл дари сглобяема сграда, в която са разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала.

В Първият етап на COVID-кризата  изграждането на оранжерията е позакъсняло, но сега тя вече е на планираното място. Био зеленчуците са  засадени  и ще бъдат включени в менюто на децата от  детските заведения на община Троян.

Припомняме, че Община Троян е и част от проекта „BioCanteens“ по Урбакт III, благодарение на който има възможност да обменя опит и добри практики по темата с партньорите си от Румъния, Гърция, Италия, Франция, Белгия и Португалия.

;

Свързани статии

Back to top button