Откриха уникална находка в Терзийско

Откриха уникална находка на фалшиви пари в Терзийско (Троян) от времето на Александър Велики. Това са първите фалшификати на сребърни тетрадрахми.
Те бяха  показани на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“ , която отвори врати в Националния исторически музей (НИМ). В нея са показани най-ценните и интересни археологически находки, открити през изминалата 2020 година по време на разкопки на 22 обекта, пише в електронната медия „Монитор“.

Друго уникална находка представляват и най-малките известни досега у нас сребърни монети от 6 в. пр. Хр., намерени край Равадиново

Археолозите от НИМ  са започнали проучването на нов обект – укреплението в местността Свети архангел над село Дъбница, Гоцеделчевско. То е обитавано през период от близо 6000 години – от ранната каменно-медна епоха до късното средновековие, но е силно пострадало от иманярските набези.

Доц. Д-р Бони Петрунова представи и  находка от средновековния некропол, намиращ се във Вътрешния град на Калиакра. „Златният сектор“ отново даде изключителна информация за средновековната българска столица Калиакра.

Това е преди всичко гроб на 13-14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи, изработени от скъпи платове. Това е рядко срещаният погребален обред „Сватба-погребение“ при който сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка. Не по-малко важна за науката е и амфората от Северна Африка, което говори за оживените търговски връзки на древния град със Средиземноморието.

Друг акцент в изложбата са амфоровидни съдове – погребални урни, в които са били полагани кремираните костни останки на починали, отктрити в некропол от късната бронзова епоха, до видинското село Балей. Некрополът е на селище от втората половина на второто хилядолетие преди Христа, което е обитавано в продължение на 400 години.

 

Източник
Монитор

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button