Баскетболът в плен на Covid-19

Лъчезар Диков: Баскетболът е в плен на Covid-19, но не може пандемията  да е оправдание за слабата игра, тъй като другите отбори също са в тези условия!

В неделя, 17.01.2021г. се изигра срещата по баскетбол между отборите на „Чавдар” Троян и “Локомотив “ Горна Оряховица. Нашите баскетболисти загубиха след слаба игра  от аутсайдера в групата. След 17:15 – първа четвърт, втората завърши – 16:8, третата – 18:13, и последната четвърта – 17:13  и все за „Локомотив“. Крайният резултат е 49: 68 за баскетболистите от Горна Оряховица.
Това бе повод да се срещнем с треньора на отбора

Здравейте г-н Диков,

В неделя(17.01) отборът на Чавдар Троян загуби от противник, който се смяташе, че е по-слаб от нашия. Досега има само една победа, освен с вашия отбор. Как ще коментирате тази втора загуба?
За мен загубата не е изненада, тъй като отбора на “Локомотив “ Горна Оряховица има играчи с опит в баскетбола за разлика от нас. Но е факт, че ние не играем добре!
Как преценявате представянето на отборите от всички възрасти през изтеклия полусезон ?
За представянето на отборите при подрастващи не може още да се даде оценка, тъй като сме играли само по две срещи, но се надявам да се представим по успешно в предстоящите мачове.
Според Вас само пандемията ли дава отражение?

Пандемията се отразява негативно на спорта и в баскетбол като цяло, но това не е оправдание за нас тъй като другите отбори също са в тези условия!

Отборът на мъжете е 70% от младежи под 18 години, които играят и в другите възрастови групи? Ще могат ли да се справят с това предизвикателство?
Към момента не се справят младите момчета и въпреки младостта и липсата на опит, не е оправдание да играем без желание и хъс. Също така имаме и проблем с подготовката, което е голям проблем особено с отбор юноши 19г.

Какво е мнението Ви за Баскетболната лига (ББЛ)? Участват аматьорски и любителски състави. Това не е ли малко нелогично и неправилно?
ББЛ е първенство в което участват 32 отбора в цяла България, което я прави доста мащабна и дава право на участие на голям брой баскетболисти. Това е много добре за развитието на спорта у нас, като разбира се има и негативни неща. Основен проблем е липсата на подготовка на отборите участници! Но в нея може да се забележат състезатели които има потенциал и за по-високо ниво на баскетбола.

От този сезон имате и нов треньор, по-точно Ивелина Василкова, популярна като йогистка? Ще успете ли заедно с нея да изкачите баскетболния клуб на по-високо стъпало?

Ивелина Василкова се справя доста добре с работата с деца. За тази възраст е важно децата да изпитват удоволствие от играта и естествено да придобият физически качества. Василкова това го умее доста добре.

Какво ни очаква през втория полусезон?
Очакванията към мъжкият отбор не може да бъдат големи, тъй като не разполагаме с конкурентен състав спрямо другите отбори. Ще играем с млад състав, който да трупа игрови опит срещу по сериозни противници. Но при подрастващите 12,14 и 16г. очаквам добри резултати, защото децата тренират добре!

Какво ще пожелаете на отборите и на читателите?
Пожелавам на всички любители на баскетбола скоро да може да се видим с спортните зали за да изживяваме емоциите си заедно.

И не на последно място да очакваме построяването на новата спортна зала в Троян!

Благодаря Ви г-н Диков и успех през тази година.

 

Свързани статии

Back to top button