В РЗИ Ловеч пристигна фризерът за съхранение на ваксина

На 14 януари в РЗИ Ловеч пристигна закупеният в края на 2020 г. ниско температурен фризер, предназначен за съхранение на ваксина срещу Covid-19, производство на Пфайзер и Бионтех, съобщиха от здравната институция.

По-големите количества ваксина, които ще се получават още от началото на 2021г. ще бъдат съхранявани  в това съоръжение, което бе пуснато  в експлоатация съоръжението и в ранните сутрешни часове на 15 януари беше достигната оптималната работна температура от -71 градуса по Целзий. За да се гарантира безопасната работа на фризера  за съхранение на ваксина  са осигурени всички условия и изисквания на производителя – алтернативно захранване с електричество и температура в помещението от 18 до 32 градуса.

В област Ловеч  ваксинацията срещу Covid-19 започна на 11.01.т.г. на медицински и немедицински персонал на първа линия с втората пратка дози (след 21 дни) . В болниците в Ловеч и в Троян беше проведена ваксинацията на същия ден, а на 12.01 – в имунизационните кабинети в Луковит и в Тетевен.

Първата  ваксина в област Ловеч бе за мед. сестра в ОАИЛ Цветомира Шонова ,  за  МБАЛ Троян е началникът на лабораторията д-р Доневска. За два дни бяха имунизирани 100 души от Covid структурите и Спешна помощ.  Преди да започне имунизацията РЗИ проведе първоначален инструктаж на медицинските лица в създадените със заповед на директора на РЗИ Специализирани имунизационни кабинети (СИК)  към Общинските болници

До момента желаещите да се имунизират в първата фаза на ваксинацията в областта са 718. 336 педагогически специалисти и 130 непедагогически персонал от област Ловеч са заявили желание за имунизация срещу COVID 19. Това е близо 20 % от общия брой – 1695 учители, възпитатели, педагогически съветници и други, работещи в училища и детски градини(Троян – съответно 78 и 22). Обхващането им ще продължи през януари.

Въведен е контрол  за ваксинацията. Създаване на организация и контрол за недопускане на злоупотреби, поясниха от Областна управа Ловеч

 

Източник
РЗИ Ловеч

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button