Грабна ме Бродираната къща в Троян

В красив край живеят и красиви хора като семейство Узунови

Грабна ме Бродираната къща в Троян и ме заинтригува, написа Жени Веселинова от „Трета възраст“

Моментално се свързах с авторите на това чудо невиждано. И се оказа, че Марияна и Борислав Узунови са семейство машинни инженери, които от 18 г. са се преместили от по-бедното Разград-Лудогорско краище на Родината ни в промишлено развития и красив град Троян. Имат една дъщеря Александра на 18 г.

„Това не е къща за гости. Наша си е,“ казва Марияна. Купуват тази стара къща и сега решават стена по стена да я боядисат. Но не просто боядисване с баданарката, а ръчно рисувана капанска шевица. Смятат да е готова до края на септември, ако не вали. Засега е завършена първата част от техния инженерен проект – лицето на правоъгълната ни къща. Избрали са капанската шевица, от техния край. „Родолюбци сме и искаме да направим една различна къща”.

И обяснява подробно техния проект „Между двата прозореца е капанското бойче или дървото на живота за любов, щастие, късмет. За нас не е сложно като инженери. Работим с четка. По-трудно е само с цветовете, по-специфични са, не така ярки. Боите купихме от Троян. Целта е да придадем цялата гама на капанската шевица”.

Идеята на този инженерен проект е човеколюбив: „Искаме бродираната къща да краси улицата. Българската шевица носи магнетично послание за поколенията. Нашата дъщеря също помага. Съседи, хора идват да гледат, възхищават се. Всеки може да й се порадва, а какво по-хубаво да радваш хората, да ги караш да се усмихват”. Оказва се още, че домът на сем. Узунови по своя замисъл е единствен в цяла България. Следва да рисуват върху 12 метра стена отново с уникална капанска шевица и още едно капанско бойче – по-голямо и детайлно от първото. Двамата ходят на работа, кога рисуват – не ми стана ясно, но не това е важно.

 

Автор:
Жени ВЕСЕЛИНОВА
Източник
Трета възраст

Свързани статии

Back to top button