Как да изберем лаптопи втора ръка, подходящи за игри?

Като геймър сте наясно, че ви трябва лаптоп, който е проектиран специално за игри. Знаете го, но знаете също така, че цените на този вид машини са много високи, а вие не разполагате с толкова средства. Затова се питате дали да не потърсите  лаптопи втора ръка, подходящи за игри.

Всъщност, да се спрете на употребявана машина не е никак лоша идея. От една страна ще спестите пари, а от друга – можете да откриете модел, който притежава всички нужни за игрите, на които играете параметри.

Как да изберете употребяван лаптоп за игри?

Преди да започнете търсенето е добре да определите размера на средствата, с които разполагате за покупката на лаптоп за игри. Казваме ви това, тъй като дори и втора ръка, машините предназначени за игри държат по-високи цени. Щом сте наясно с този въпрос, е време да се съсредоточите върху спецификациите, които вашата машина трябва да притежава.

Графична карта

Това е първата характеристика, на която трябва да обърнете специално внимание. Към момента близо 90% от геймърските машини са с графични карти Nvidia GeForce GTX или RTX.

Ако няма да играете на игри с най-високите настройки, GTX 1650 или RX 5500 М са добър избор. За игри със средни настройки GeForce RTX 2060 на Nvidia ще ви свършат отлична работа, а RTX 2070 ще ви позволи да играете на всички игри с високи настройки.

Процесор

Независимо, че за да играете на игри графичната карта на лаптопа втора ръка е изключително важна, процесорът също не е за подценяване.

Ако не разполагате с много висок бюджет Core i5 би бил приемливо решение, но ако можете да си позволите да платите малко повече, отличен избор биха били Core i7 или  процесори, които се овърклокват като Intel Core i9 – 9980HK.

RAM

Игрите изискват RAM, a 8GB е това, което препоръчваме за игри със средна производителност. Разбира се, няма да е зле, ако можете да откриете лаптопи втора ръка с 16 GB, но ако не откривате подобни оферти можете да направите нещо друго. Можете да закупите употребявана машина за игри с 8GB, паметта на която може да се надгражда.

Съхранение

Някой бюджетни лаптопи за игри са с твърд диск (обикновено 1 или 2TB) и ако не разполагате с много средства могат и да ви свършат работа. Но да си признаем честно, ако имате възможност да избирате между твърд диск и SSD, по-добрият избор е SSD дисково пространство.

Размер и резолюция на екрана

Обикновено по-голямата част от лаптопите за игри се предлагат с 15 или 17 – инчови екрани и много по-рядко с 18 или 14 – инчови. За да играете спокойно, един лаптоп втора ръка с 15 – инчов екран ще ви бъде напълно достатъчен. Що се касае до резолюцията, добро решение би било да се спрете на Full HD (1920х1080).

Честота на опресняването

По-голяма част от геймърските лаптопи са с резолюция 1920х1080 и 60Hz честота на опресняването, което е напълно достатъчно, за да играете нормално на любимата си игра.

геймърска машина

Клавиатура

За да играете спокойно, клавиатурата на лаптопа втора ръка трябва да е в пълна изправност. Това означава всичките ѝ клавиши да работят перфектно, да се натискат лесно и клавиатурата да има LED подсветка, която също да е в изправност. Всъщност, подсветката е доста важна, затова ѝ обърнете специално внимание.

Имате ли възможност и ако разполагате с по-висок бюджет, нашият съвет е да потърсите употребявана машина за игри с RGB подсветка. Този тип подсветки ви позволяват да персонализирате всеки клавиш или да променяте цвета в зависимост от играта. Но ако средствата ви са по-ограничени, и лаптоп със стандартна бяла или червена подсветка ще ви свършат добра работа.

Живот на батерията

С каквито и характеристики да е машината за игри, ако батерията не издържа дълго няма да можете да се насладите максимално на играта. Затова преди да направите покупката се уверете, че животът на батерията е поне 8 – 10 часа.

Ивайло Тодоров

Системен и Уеб администратор и фотограф на медията.
Back to top button