Килийното училище в село Гумощник

Килийното училище в село Гумощник е единственото оцеляло в Ловешка област. Наред с читалището се грижим  и Килийното училище, започна да разказва сладкодумната Ангелина Георгиева.

То се намира в двора на църквата и представлява неделима част от възрожденския църковно-училищен комплекс.
Килийното училище е създадено през 1829 г. и по-късно прераснало в светско училище, то е ограмотявало децата на селото в продължение на повече от сто години. В днешния си вид е реставрирано през 1979 г Тази година се навършват 191 години от основаването на училището.Килийното училище в село Гумощник

Църквата
В една от стаите на килийното училище e направена възстановка на класна стая от онова време. Първите чинове са с пясък за първо отделение, присъстват плочките с тесни и широки редове от едната страна и квадратчета за смятане от другата. Тук могат да се видят калеми, мастилници за големите ученици, наградите и наказанията за учениците под формата на табелки, окачени на стената. Интерес представляват читанката от 1896 г. и наустицата.
На първия етаж от сградата на килийното училище е подредена музейна сбирка, която представя историята на селището. Тук са експонирани предмети, открити при археологически разкопки на тракийски могили, смъртните актове на загиналите на “Титаник” и на загиналите във войните за национално обединение, много образци, свързани с духовната и материална култура на местното население – пафти, газеници, паралия, хурки, сърпове, паламарки и др.Килийното училище в село Гумощник

Възстановената класна стая

Килийното училище в село Гумощник, община Троян, област Ловеч е посещавано от много  гости  на селото. Заслужава си да се види.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button