Ловен сезон 2020/2021 г. на СЛРД Троян

Само година след  рекордния отстрел на дива свиня в Сдружение ловно-рибарско дружество (СЛРД) – Троян, ситуацията се обърна на 180 градуса.

Цифрите от изминалия сезон в сравнение с предходни години са по-слаби и то  главно в отстрела на едрия  дивеч,  основно на дивата свиня. През 2020-та са отстреляни 153 бр.,  а за целия ловен сезон 161 броя. Цифрите са красноречиви. Цялото сдружение има отстрел колкото една дружинка през минали години, каза инж. Сашо Василков, специалист по лова в Сдружението.

Събчо Вълков, ловен надзирател на СЛРД –Троян, обясни, че ловът вече е труден и тежък. Рядко се виждат животни за отстрел. През ловния сезон в Сдружението не са установени положителни проби на АЧС от отсреляни диви свине. Въпреки това са на мнение, че животните усещат болестта и се изтеглят в други райони. Африканската чума си каза своето, каза Вълков. Животните намаляха. 

Дивата свиня е много интелигентно животно и усеща къде има проблеми и мигрира, обясни Цветан Петров, председател на Ловно-рибарска дружина „Велчево„. Той  поясни, че през месеците април, май и до към средата юни 2020-та  всичко в планината е било стабилно, но при настъпване на летния сезон (юли и август) започват  да  намират умрели животни, заболели от Африканската чума. И дивечът постепенно изчезва. Причината за тези негови разсъждения са отчетите на ловно-рибарските дружества в Южна България, които тази година имат завиден отстрел на диви свине за разлика от  други години, т.е дивата свиня  е преминала  в други ловни полета.

Въпреки тежките условия  и пандемията, ловците продължават да се грижат за фауната в Троянския Балкан (виж видеото). Само на едно от „Чакалата“ (съоръжение направено за наблюдаване на животните),  ловецът Христо Христов е изброил 38 благородни елени, от които 13 са били с рога. Това означава, че грижата за  животните е много добра.

В този район на Балкана има много добра популация на сърна и благороден елен.  Подхранването става с  концентриран фураж, а на определените места /солища/ се слага каменна сол, необходима за обитателите  на гората. Също така животните се хранят със сено и листников фураж, които се поставят в определени хранилки и животните там получават своята дажба. През 2020 година за подхранване на дивеча в СЛРД -Троян са изразходвани 76 197 килограма концентриран фураж, още толкова е количеството, дарено на ловните дружини и 29 100 килограма сол. Изразходените средствата за грижа на животните и опазване на природата  са в размер на 32 172 лева. 

Отделно е зарибен язовир „Ледево“  с 5000 броя бяла риба,  а в горните течения на реките Бели и Черни Осъм  са разселени 1700 броя балканска пъстърва.

В ловните дружини – Борима, Врабево, Дебнево, Трапето и Калейца, са  разселени  350 броя фазани.

Традицията си е традиция, момчетата се надяват рано или късно, че популацията на дивата свиня ще се възстанови.  С чумата няма как да се преборят. Това си е природата. АЧС ще мине, ще си вземе нейното, ние ще продължим след нея, ние не можем да се месим, завърши Събчо Вълков. А Цветан Петров каза:  „Просто ще правим това, което трябва, за да запазим за в бъдеще природата и да възстановим популацията.”

Въпреки африканската чума по свинете, отстрелът е показател за грижите ,полагани от ловците за правилното стопанисване на дивеча. По време на индивидуален и групов лов през 2020 г. са отстреляни благороден елен –14 броя, сърна – 91 броя, дива свиня –161 броя, пъдпъдъци – 2238 , гривяк – 670  и зеленоглава патица – 12 .

И гордост за СЛРД -Троян е,  че има преизпълнение на отстрела на хищници – на  чакалите –  192% , а при  лисицата – 126 %. Отстреляни са:  вълци – 1 брой, чакали – 530 , лисици – 208 , скитащи кучета – 44 , бялка – 13, язовец – 37 .

Ловците, които са отстреляли най-много хищници, са Иван Пешаков и Марин Стратев от ЛРД- Врабево и от доброданската дружинка Валентин Костов.

 

 


Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button