Марияна Николова посети Троянския манастир

Марияна Николова посети Троянския манастир и  заяви   в разговор  със сестра Серафима, че  Министерството на туризма работи по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които ще насърчи посещенията на свети места и обекти като Троянския манастир. По този начин ще бъдат  насърчени  пътуванията през цялата година и „ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона.“,  Това заяви още вицепремиерът и министър на туризма.

Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, заяви вицепремиерът. Тя коментира още, че светата обител е третата по големина у нас и сред най-обичаните дестинации, свързани с религиозни посещения. Всяка година Троянският манастир(община Троян) се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване на туристите тук.Марияна Николова посети Троянския манастир-4

Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век в него започва да функционира и килийно училище. Васил Левски основава тук революционен комитет, братството  не участва,  защото в него са настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и околното население подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.

Министърът посети музеят към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя разгледа и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button