Проектът за бюджет 2021 продължава да се обсъжда

Проектът за бюджет 2021 продължава да се обсъжда в Интернет с представителите на малките населени в общината и гражданите на Троян в салона на общината.

С кметовете общественото обсъждане на бюджета мина при активна дискусия. Кметът Донка Михайлова представи намеренията  в селата на община Троян през 2021 г. да бъдат вложени 1 702 хил. лева за инвестиции. От тях 820 хил. лева са планирани за ремонт на улици, което представлява 57 % от общо разчетените средства за общината. За 2020 г. тези средства са били 325 хил. лева, като планираме ръст от 495 хил. лева. За ремонт на общинска пътна мрежа се планират общо 503,8 хил. лева, сред които пътища водещи към селата Белиш, Гумощник, Терзийско, Горно Трапе, Орешак – Черни Осъм /Стругът, Миленча и Орешак-Троянски манастир-Черни Осъм/, Врабево, Ломец и Балабанско. Започваме изпълнение на Програма за възстановяване на читалищните сгради с читалищата в Орешак, Бели Осъм, Старо село, Чифлик и Борима. Ще бъдат обновени здравните служби в Дълбок дол, Калейца, Бели Осъм и Балканец. Други сгради общинска собственост ще се ремонтират в нови 10 села. От 2021 г. всяко село в община Троян ще има свой самостоятелен бюджет и планирани средства за инвестиционни разходи в размер общо на 782 805 лв

В салона на Общината Проектът за бюджет 2021 продължи да се обсъжда  и с гражданите. Присъства и  общинския съветник инж. Васил Радойчевски, който се заинтересува дали в бюджета има заложени средства за реновиране на втората сграда  на  Природонаучния музей в Черни Осъм и дали ще има шанс да бъде бъде включен по проект за Енергийна ефективност. Също така попита за кои участъци от републиканската пътна мрежа е предвидено да бъдат  финансирани от Община Троян и за кои пътища на територията на общината жителите ще заплащат винетни такси?

Михайлова отговори на въпроса за Музея, като каза, че доста точки за изпълнения предстоят. Първата е да се търсят начини  за външно финансиране за ремонт на новата сграда, защото сумата, която е необходима е доста голяма за да бъде поета от Общинския бюджет. Заложени са средства за ремонт на ел.инсталация , зали за игри, като 7250 лв да са от музейния бюджет и 14 000 лв от Общинския. Изработва се работен проект (чуйте в аудиофайла) за черноосъмския музей, но ще се търси финансиране от проекти и програми. т.к. сумата е доста голяма.

Относно въпросът за републиканските пътища инж. Николай Райковски отговори, че  Общината няма ангажимент към участъци да ги поддържа все още заради освобождаване от винетни такси по някои пътища, защото няма подписано  предложение за споразумителен протокол  между Общината и АПИ (повече в ауфиофайла).

Най-очарователните предложения в обществените обсъждания на бюджет 2021 дойдоха от Общинския младежки съвет в третото обществено обсъждане на проектобюджета. Общинска администрация в лицето на кмета Михайлова, Галя Белевска, зам.-кметовете инж. Бистра  Чолакова и Ангел Ангелов  бяха обезоръжени от страхотното представяне  двата проекта от младежите и приеха предложенията за артистично решение на стълбите, водещи към стадиона и за купол за младежки дейности да бъдат включени в Бюджета.

Свързани статии

Back to top button