Програма за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона

Програмата  за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона  в Троян.

По повод  отбелязването на  148-годишнината от гибелта на Дякона на 19.02.2021 г. ще бъде отслужена заупокойна молитва от 10:30 ч в църквата „Света Петка“ в Троян, област Ловеч. В 12:00 часа представители на Комитет “Васил Левски” и Община Троян  ще  поднесат  венци и цветя пред хана на Васил Спасов, в който е основан Троянския революционен комитет  на 21.10.1871г.  Програма за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона - 2
Преклонението пред паметта на Апостола ще се проведе  при спазване на противоепидемичните мерки, без струпване на хора . Всеки, който желае да поднесе своите цветя на мястото, където е основан Троянския революционен комитет през целия ден.

На 18.02. т.г. цветя ще бъдат поднесени пред барелефа на дякон Левски в училищата носещи неговото име в  град Троян и селата Черни Осъм и и Орешак.

Да припомним, че на 13.02 се проведе традиционния крос в памет на Апостола „По стъпките на Левски“. Те дадоха начало на събитията по повод 148-годишнината от гибелта на Дякона.

Вътрешната революционна организация (ВРО) е българска национал-революционна организация, основана и изградена от дякона  Васил Левски в периода 1869-1872г. Основаването на ВРО отразява идеите на Васил Левски, че центърът на революционната активност трябва да бъде преместен от българските емигрантски кръгове в Румъния към българските земи. През 1871 г. Васил Левски приготвя Устав на организацията известен като „Наредба на работниците за освобождението на българският народ“.

 

Свързани статии

Back to top button