Програма за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона

Програмата  за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона  в Троян.

По повод  отбелязването на  148-годишнината от гибелта на Дякона на 19.02.2021 г. ще бъде отслужена заупокойна молитва от 10:30 ч в църквата „Света Петка“ в Троян, област Ловеч. В 12:00 часа представители на Комитет “Васил Левски” и Община Троян  ще  поднесат  венци и цветя пред хана на Васил Спасов, в който е основан Троянския революционен комитет  на 21.10.1871г.  Програма за отбелязване 148-годишнината от гибелта на Дякона - 2
Преклонението пред паметта на Апостола ще се проведе  при спазване на противоепидемичните мерки, без струпване на хора . Всеки, който желае да поднесе своите цветя на мястото, където е основан Троянския революционен комитет през целия ден.

На 18.02. т.г. цветя ще бъдат поднесени пред барелефа на дякон Левски в училищата носещи неговото име в  град Троян и селата Черни Осъм и и Орешак.

Да припомним, че на 13.02 се проведе традиционния крос в памет на Апостола „По стъпките на Левски“. Те дадоха начало на събитията по повод 148-годишнината от гибелта на Дякона.

Вътрешната революционна организация (ВРО) е българска национал-революционна организация, основана и изградена от дякона  Васил Левски в периода 1869-1872г. Основаването на ВРО отразява идеите на Васил Левски, че центърът на революционната активност трябва да бъде преместен от българските емигрантски кръгове в Румъния към българските земи. През 1871 г. Васил Левски приготвя Устав на организацията известен като „Наредба на работниците за освобождението на българският народ“.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button