Смесената щафета с исторически успех в Поклюка

Смесената щафета на България в състав Димитър Герджиков, Владимир Илиев, Милена Тодорова и Даниела Кадева завърши на 15-а позиция на световното първенство по биатлон, което стартира в словенския зимен център Поклюка.

Те  показаха  отлична стрелба и завършиха надпреварата със само пет използвани резервни патрона и без наказателни обиколки. Това е изравнено най-добро класиране за България в тази дисциплина след 15-ото място на Световното през 2010 г.

Димитър Герджиков, който пропусна голяма част от сезона заради коронавирус, надбяга петима биатлонисти по последната обиколка на първи пост и се прибра 12-и, на само 52 секунди от лидера.
Герджиков показа отлична стрелба и не използва резервни патрони, за да осигури добра стартова позиция на Владимир Илиев.
Троянецът увеличи изоставането на България с още 19 секунди след първата обиколка и стрелбата от легнало положение, през която премина бавно, но пък не допусна да влезе в наказателна обиколка. Троянецът направи прилична стрелба от право положение и предаде на третия пост  Милена Тодорова.
След първата си стрелба Тодорова заемаше 14-о място на 2:18 минути от първата щафета.

След пет стрелби за българския отбор родните състезатели бяха използваха три резервни патрона, показвайки чудесно ниво в стрелбата. Милена се прибра на финала с още един използван резервен патрон на 13-а позиция с изоставане от 2:36 минути.
Даниела Кадева затвърди силната стрелба на българския отбор, след като използва само един резервен патрон при двете си излизания на стрелбището. В последната обиколка обаче Кадева изгуби почти 50 секунди и бе задмината от Финландия и Беларус, за да
класира смесената  щафета на 15-о място с изоставане от 4:07 минути от победителите.
Надпреварата спечели тимът на Норвегия, следван от Австрия и  Швеция.

Програмата на Световното първенство
продължава в петък, когато е спринтът при мъжете.

Източник
https://www.sportlive.bg/

Свързани статии

Back to top button