Спомен за Радой „Обичайте театъра и се обичайте!“

Спомен за Радой

Спомен за Радой  „Обичайте театъра и се обичайте!“- Христо Ганков

Една латинска поговорка гласи: „Verba volant, scripta manent”, „Думите отлитат, написаното остава“. Скоро се навършват 40 дни от преселването в Отвъдното на Старейшината на театъра в Троян – Радой Стойчев. За това си позволявам по този начин да споделя с вас част от творческата му биография.

Измина повече от месец, откакто времето отреди последния земен час на човека, изиграл изключително богата палитра от роли на театралната сцена. Творецът, отдал повече от 60 години на негово величество Зрителя. Артистът, който казваше „Обичайте театъра и се обичайте!“
Въпреки, че завършва училището по керамика в Троян и Икономическия техникум в Ловеч, любовта му към театъра дава превес пред тази към глината и изчисленията.
Така през далечната 1961г., едва 18-годишен, той вече е на сцената, където под вещото око на актрисите от тогавашния професионален театър в Троян, Сия Петрова и Тотка Балканова, взима няколко призови места – като участник в заводски театрални фестивали и изпълнител на стихове.
През 1962-1964г. на миналия век той отбива военната си служба в гр. Сливен, където всеотдайно участва във войнишката самодейност. Там завършва и курс за ръководител на естрадно-сатирични състави под ръководството на Иван Чакъров, режисьор от Троянския държавен театър.
След казармата се завръща в Троян и веднага се включва в състава за художествено слово, който е многократен лауреат на национални фестивали. Ръководители на трупата тогава са Янаки Стоянов, а по-късно и Дочо Драголов.
През сезон 1966/67 г. участва в пиесата „Бойка“ с режисьор Янаки Стоянов, като същата година играе и лейтенант Райсхоф в постановката на Георги Даскалов „Младият човек“.
Следват участия в постановките „Реплики“ с режисьор Николай Ганков, в края на 70-те години, както и в „Утрините тук са тихи“, „А на разсъмване те се събудиха“ и „Есента на един следовател“, поставени на троянска сцена от режисьора Борис Спиров. Радой Стойчев участва и в кафе-театъра „Покойник по параграф“, „Пет романса в стария дом“ и легендарната постановка на големия Стефан Гецов – „Хъшове“.
В Профсъюзния дом на културата участва в постановките на Пенчо Вачев и Петко Съйчевски – „Прокурорът“ и „Втора Младост“.
През 1989 г. той играе ролята на Павел в спектакъла на Николай Ганков по Антон Страшимиров „Свекърва“. Влиза в различния персонаж на Джура в „Балкански шпионин“ по Душан Ковачевич и майстор Добри в „Майстори“ на Рачо Стоянов.
През 90-те години на миналия век не минава пиеса на Троянския театър без неговото умело и запомнящо се участие. Той създава различни персонажи в „Полковникът-птица“ по Христо Бойчев, където си партнира с изгряващата звезда на българския театър Валентин Танев. Превъплъщава се и в пиесите „Търси се лъжец“ на Димитър Стоянов и „Вечеря за глупаци“ на Николай Акимов, която е играна на софийска сцена и излъчена по национална кабелна телевизия.
През годините Радой участва и в литературни четения, поетични спектакли, постановките на читалищата в Калейца и Орешак – „Боряна“, „Гречкият Владика“, „Процесът срещу Богомилите“.
И това не е всичко – от началото на новото хилядолетие до днес той изгражда все различни образи и в „Няма да платим“, „Подземният“, постановката на Дочо Боджаков „Старо село на край света“, както и в „Доктор“, „Трима на пейката“, „Криворазбраната цивилизация“ и много други.
Участва в сериала на БНТ „Патриархат“ и документалната лента за Васил Левски и поп Кръстю „Черна легенда“, режисирани също от Дочо Боджаков.
Радой Стойчев е осмият носител на приз „Николай Ганков” за всеотдайност в областта на културата, изкуството и духовните ценности и многократен участник в постановките преди връчване на това троянско отличие.
И най-вероятно родословното дърво на театъра в Троян ще бъде допълвано с още много, много клони през следващите десетилетия, а защо не и столетия, но клона на Радой си остава незабравим, характерен и различен.
Аплодисменти за доайена на Троянския читалищен театър –
комедийния и драматичния, смешния и тъжния РАДОЙ СТОЙЧЕВ!

Спомен за Радой –   „Обичайте театъра и се обичайте!“

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button