Здравейте! Аз съм Виолетта

„Здравейте! Аз съм Виолетта“, с тези думи започва писмо изпратено от Казахстан за участие във виртуалния Поетичен рецитал, посветен на патронния празник на СУ „Васил Левски“ – Троян, област Ловеч. То е написано от едно момиче от далечен Казахстан. Това е Виолетта Колева, българка, председател на Младежката секция на Българския етнокултурен център „Здравец“. Какво накратко ни разказа Вили за себе си.

Здравейте! Аз съм Виолетта
Домът на дружбата в Казахстан

Аз съм Виолетта Колева, родена съм и живея в град Павлодар, Република Казахстан.
Дядо ми Копчо Христо Колев е роден на 22 септември 1932 г. в село Стоките, община Севлиево, област Габрово. Дошъл е в Казахстан със строителна бригада – строили са завод в Темиртау в Карагандинска област. Запознал се е с баба ми и е останал завинаги тук.
Татко е ходил в България като дете, но не говори български.
Аз се чувствам българка, научих български тук, в Павлодар, в нашия „Дом на Дружбата“. Посещавам часовете в Българското отделение от 2009 година. Научихме детски песнички и стихчета и така започна всичко. Имаме и ансамбъл „Росна китка“, в който учим български хора.
Искам да кандидатствам в български университет и да живея в България. Представям си селото на дядо ми като високопланински район, където тече река, наистина искам да видя това място.
В уроците по история нашите учители ни разказаха много за дейността на Васил Левски, за Априлското въстание от 1876 година, за български поети, писатели и революционери. Нашите млади хора се възхищават на непоклатимостта и смелостта на Васил Левски и Христо Ботев.“, написа Виолетта.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button