50 години детски отдел към библиотеката

50 години децата на Троян имат своя, детска, библиотека.

1892-ра е годината, приета за година на основаване на читалищната библиотека, въпреки че обществена библиотека в Троян има 20 години по-рано. С учредяването на Народообразователно дружество „Наука” (1893), предшественик на днешното наше читалище, дейността на библиотеката се организира чрез въвеждане на библиотечна документация и назначаване на първия щатен библиотекар – Калчо Гайдарски. Ръководството на Народообразователното дружество полага усилия за събиране на средства и закупуване на книги. За 10 години от съществуването си библиотеката събира фонд от 1053 тома. Годишно се получават около 30 вестника и толкова списания. Троянци също не са безучастни към библиотеката и свидетелство за това намираме в публикуван на страниците на в. „Хемус” от 1927 г. списък на дарителите, в който четем 53 имена на троянци. Общият брой на дарените от тях книги е 2696 тома. Непрекъснато расте и броят на читателите. От годишния отчет на читалището за 1910 г. разбираме, че те са 530 – твърде голям брой за малкия тогава градец Троян.
Сменила много домове, през 1920 г. библиотеката се настанява в новопостроената с дарение от Петър К. Балевски читалищна сграда. В този период се въвежда десетичната система на Мелвил Дюи за класификация на книгите и форматното им систематично подреждане. В 1927 г. се ражда инициатива за създаване на детски отдел и се взема решение за набавяне на детски книги. Осъществяването на практика става през 1971 година.
Оттогава до днес, вече 50 години, децата на Троян имат своя, детска, библиотека. Първият дом на детското царство на книгите се настанява в помещение на ул. „Феликс Каниц” 4 (в онези години – ул. „Георги Вълев”). Тук отделът се помещава до 90-те години на 20. век, когато след демократичните промени помещението е върнато на собствениците, а Детският отдел се премества в общинско помещение на ул. „Христо Ботев” 113, където е и в момента.
Сведения за това събитие в културната история на Троян – откриването на Детски отдел към читалищната библиотека, са съхранили страниците на в. „Троянски глас”: „От първи юли тази година читалищната библиотека с материалната помощ на ГНС (Градски народен съвет – б.а.) откри свой самостоятелен детски отдел. Осъществи се една мечта както на библиотечните работници, така и на малките читатели.
В отдела ще има диференцирано обслужване с книги на децата и юношите до 14-15-годишна възраст. На тяхно разположение са над 7000 тома художествена и научно-популярна детска литература, периодични издания. В залата на отдела има кът за четене на материали от вестници, списания и справочници, които не се дават за в къщи.”
Детският отдел организира и провежда богата програма с културни инициативи, насочени към популяризиране на детската книга, подпомагане и насърчаване на детското четене, създаване на любов към книгите у децата и юношите. Много ползотворна е работата на Детския отдел на библиотеката с училищата в града при организирането на рецитали, обсъждане на книги, срещи с писатели, викторини.
Първият щатен библиотекар в отдела, работил там до пенсионирането си през 1993 година, е Виолета Акалска. Въпреки че от немного отдавна тя не е сред нас, повечето троянци все още си я спомнят. Тя е първият човек, подал в ръцете им „Ян Бибиян” и „Пипи Дългото чорапче”. След нея зад бюрото в Детския отдел сядат Вихра Петрова, Боряна Лилова, Веселка Йорданова. Всички те с професионализъм, обич към книгите и любов към децата повеждат най-младите читатели в необятния и интересен свят на книгите.
И въпреки промените във времето, появата и разпространението на новите технологии, Интернет, Гугъл и Фейсбук, библиотеката продължава да е царство на знанието и срещата с интересна книга. В първите десетилетия от основаването на Детския отдел той се посещава дневно от 50-60 деца, в лятната ваканция – дори двойно повече, а годишно посещенията са над 2000. Днес цифрите не са същите по разбираеми причини – и обективни, и субективни. Нашите усилия и стремеж обаче са същите – да набавяме възможно най-много нови детски книги, както художествена литература, така и научно-популярна и, използвайки всички средства на модерните технологии и общуване, да ги популяризираме сред децата на Троян и общината. Детският отдел на читалищната библиотека е единствен такъв в цялата община Троян. В момента фондът му наброява 17 103 тома. Само през 2020 г. с реализирането на проект по програма на Министерство на културата „Българските библиотеки – съвременни центрове за чатене и информираност” 2020 са закупени 187 нови детски книги. От дарение по повод на 150-годишнината на НЧ „Наука – 1870 г.” и обявената дарителска кампания „Да съберем 150 търсени от читателите книги” детският отдел получи 52 заглавия.
Детският отдел на библиотеката предприема редица инициативи, насочени към насърчаване на детското четене. Вече 18 години читалище „Наука – 1870 г.” , респективно библиотеката е инициатор и основен организатор на фестивала Дни на талантите и интересите. Три от десетте прояви в рамките на фестивала са пряко насочени към провокиране на интерес към книгите и библиотеката и стимулиране на детското четене. Това са проявите „Четене”, „Художествено слово” и „Лично авторско творчество”. В първите две всеки участник сам избира произведението, което да представи пред останалите. С „Личното авторско творчество” целим да стимулираме творческото мислене и писане у децата, както и неговото представяне пред публика.
Големият интерес към проявата „Четене” подсказа идеята за друга инициатива на библиотеката – „Лятно четене в детския отдел”, което се провежда вече 4 години през м. юли. Срещите сред детските книги са два пъти седмично като едната среща е тематична и обикновено придружена с интересна презентация, а в другия ден читателите четат произведения по свой избор.
Своите инициативи читалищната библиотека реализира в партньорство с Община Троян, ловешка област , Центъра за подкрепа за личностно развитие, училищата и детските градини в общината.
Освен тези две ежегодни инициативи, Детският отдел се посещава от различни класове от училищата в града по повод на празници и не само.
Интересна инициатива реализирахме през 2017 г. – „Да украсим заедно елхата в Детския отдел”. След презентация за същността и традициите на Бъдни вечер и Коледа децата сами украсяваха коледното дърво в библиотеката, разглеждаха фонда, запознаваха се с начина да станат читатели.
По повод на 50-годишнината на Детския отдел на читалищната библиотека тази година предвиждаме не само интересна програма и инициативи, но и ремонт на помещението. Планираме следните дейности: боядисване на стени; поставяне на окачен таван; подмяна на осветителни тела; ремонт на пода; декориране на конструктивна колона на сградата, намираща се в средата на помещението и монтиране на мека мебел около нея; нови мебели – модулни маси и столове, щори или плътни завеси за затъмняване на помещението при прожекции и презентации; ремонт на съществуващите стелажи. Предвиждаме и освежаване на пространството пред входа на библиотеката чрез декорация на стената вдясно и монтаж на стойка за велосипеди. Необходимата сума за реализацията на тези дейности е 10 000 лв. В бюджета на Община Троян за 2021 година в перото „Текущи ремонти” е предвидена сумата 6800 лв. Необходими са още 3200 лв., за да реализираме всички планирани дейности и да създадем един нов, съвременен и модерен Детски отдел на библиотеката, какъвто младите и умни троянски деца заслужават.
За всички хора с големи сърца и щедри души – нашата дарителска сметка в ОББ: BG70UBBS80021064431020 или лично в читалището, стая 301 – счетоводство.
Тотка СТАНЧЕВА

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button