Димитър Атанасов и Христо Младенов в БНТ

Димитър Атанасов и Христо Младенов,  бяха гости в последното излъчване на предаването „Отблизо“ по БНТ 1.

Боряна Граматикова представи дуета и сподели, че песента на  Димитър & Христо   „Девойко мари хубава“  има над един милион гледания в YouTube.

Те я изпълниха на живо в студиото.  Ориентирането им не само с тази песен към фолклора е, за да задоволят вкусовете и на бабите, и на тинейджърите. Певците  се развиват в музикалната сфера благодарение  на традициите в техните семейства, чиито членове са хора на изкуството.

Музикантите от Бургас и Троян разказаха за записа на „Лале ли си, зюмбюл ли си“ в пещерата „Съева дупка“ при температура 7 градуса. Осъществен е с 8 микрофона. Чуват се капките, които падат, и в продължение на много години образуват формите в пещерата. Желанието на изпълнителите е да записват песните си на мистични и красиви места в България. Те разказаха, че правят кавъри на известни песни, но не биха посегнали на „Повей, ветре“ на Паша Христова или на най-автентични фолкорни песни като любимата на Христо тракийска песен „Ради на мама думаше“. Последната песен, която изпяха е на  Димитър Атанасов и е  написана за един ден по време на пандемията.

Димитър Атанасов и Христо Младенов в БНТ ще видите във видеото

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button