Как ще плащаме за изхвърления боклук

Отлагат въвеждането на принципа "замърсителят плаща"

Отлагат въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ при определянето на такса смет.

Татяна Данчева живее в кв. Ливадето,  Троян, област Ловеч. Преди няколко години заедно със съпруга си строят и голям магазин. За дома си семейството плаща около 20 лева такса смет на година, но за магазина същата такса е над 2 хиляди:

Данчева,  собственик на фирма и споделя пред БНТ: „От магазина се изхвърля едно обикновено кошче за боклук 2 пъти в месеца. От къщата, знаете, през 2-3 дни се изхвърля по едно кошче за боклук“.

Семейството се е възползвало от възможността да поръча контейнер за магазина си от общината, за който плаща 600 лева на година. Тази възможност съществува в 70 процента от общините в България. При домакинствата обаче принципът „замърсителят плаща“ не е приложен на практика никъде в страната.

Така и в следващите две години няма да плащаме за толкова боклук, колкото реално изхвърляме. А разходите на общините за депониране на боклука, който не е събран разделно, растат.

Силвия Георгиева изпълнителен директор  на  НСОРБ заяви пред БНТ: „Това, което ще се промени, когато най-после започнем да изчисляваме на реално изхвърлен отпадък, е, че гражданите, които разделят отпадъците в домакинствата и изхвърлят по-малки количества, ще плащат много по-малка такса. За да се случи това, ние общините имаме да свършим още много работа“.

А ако максимално количество боклук се събира разделно, то и разходите на общините за депониране му ще намалеят. Така ще останат и повече пари за събиране на боклука от незаконните сметища:

Засега обаче законодателят реши – отлагат въвеждането на принципа „замърсителят плаща“ за след две години

Източник
БНТ

Свързани статии

Back to top button