„Мост между поколенията“ вече е факт

„Мост между поколенията“ вече е факт.  Премиерата на документалният филм се състоя онлайн, на 28.03.2021г.

Създателите на документалната лента, Йова Петкова и Найден Индерлийски, се надяват до края на април да го покажат пред публиката на Троян. Селищата около планинското градче са във фокуса на тази съвременна приказка. Тя е тъжен разказ за живота на възрастните хора в изоставените български села.
„Мост между поколенията“ е авторски проект на братовчедите Йова Петкова и Найден Индерлийски.

В него младите творци разказват своята версия за умиращото българско село. Вдъхновител на записаните истории е тяхната баба Йова. „Нашата баба е страхотен човек. Вярвам, че всеки внук казва това за своята баба. Тя е имала много цветен живот, с трудни и щастливи моменти. Нейният живот е започнал преди 85 години в Царство България, създала е семейство по време на социализма, а сега изживява старините си в парламентарна република България. Аз с интерес слушам историите й. Опитвам се, да следвам примера й“, признава Йова Петкова, която е едно от петте внучета на баба Йова.

„Имаме идея да направим „Мост между поколенията 2″. Проектът ще се фокусира върху младите хора. Ще разкажем за завърналите се на село българи. За тези, които живеят на село, но работят в града. За младите хора избрали селската идилия, които променят облика на българските села, организирайки културни прояви, благотворителни инициативи или кампании за почистване. Ето, за такива вдъхновяващи хора искаме да говорим, защото пандемията ни показа, че селото е много по-благоприятно място за живот. В него си свободен и можеш да работиш онлайн. В тези бурни времена селото е бряг на спокойствието“, завършва размислите си Йова Петкова.

Филмът „Мост между поколенията“ може да се гледа безплатно. Той е достъпен за всеки потребител в You Tube, допълва още чаровната продуцентка на документалната лента.

Източник
БНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Проверете също
Close
Back to top button