„Мост между поколенията“ – дело на екип от Троян

„Мост между поколенията“ – дело на екип от Троян и  се фокусира върху умиращото българско село и хората от изчезващ вид. Лентата е заснета в близките села. Участват: Йова Индрелйска, Тодор Дочев, Тинка Раева. Режисьори са Найден Стоянов и Йова Петкова -Индрелийски.

Монтаж, оператор и фотограф: Найден Стоянов. Тонрежисьор: Калин Димитров. Продуцент: Йова Петкова.

„Мост между поколенията“ е документален филм за умиращото село и хората от изчезващ вид. Баба Йова е човекът, вдъхновил екипа на филма. Тя е на 84 г. Живее сама с кучето Арта, 3 кокошки и петле в село, което се обезлюдява. Нейният житейски опит обаче може да се сравнява с културното богатство, което са оставили зад себе си Йордан Йовков, Елин Пелин, Чудомир. Тя е родена в Царство България, расла и създала семейство по време на комунистическият строй и, до колкото ѝ е възможно, достойно изживява старините си в парламентарна република България. Отгледала е 2 деца, 5 внучета и 2 правнучета. Историите ѝ, които звучат невероятно на съвременния слушател, обаче рано или късно ще потънат в забрава.

Найден разказа, че всичко е започнало от приказките, които баба му е разказвала.

„Искахме да съхраним всичко това и решихме да го запишем“. Във филма се включва и неговата братовчедка Йова. Двамата тръгват по селата в троянския балкан, за да разкажат и още истории.

„Искаме той да е мост между тях и нашите деца“, казва Найден. Той вярва, че е възможно съживяването на българското село, макар че не е лесно, защото то не обича мързеливите.

„За мен лично селото е свобода“, казва творецът, като признава, че заедно с малката си дъщеря често ходи при своята баба, а сам със семейството си живее в Троян.

„Мост между поколенията“ е финансиран от Национален Фонд „Култура “. Премиерата му ще се състои на 28 март 2021 в Youtube.

 

Източник
ЗетраБНР

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button