Нови мерки  влизат в сила от 17 март

Нови  мерки  влизат в сила от 17 март  за област Ловеч заради ръст в броя на новозаразените с COVID-19. Това  отчита Регионалната здравна инспекция / РЗИ/ в Ловеч.

Заболеваемостта е над 300 заразени на 100 хиляди души. Затова от 00.00 часа на 17 март (сряда) в областта влизат в сила нови по-строги противоепидемични мерки, сред които въвеждане на неприсъствени учебни занятия до 2 април за учениците от 5 до 12 клас,  д-р Росица Милчева, заместник-директор на РЗИ Ловеч и ограничаване на разпространението на коронавирус на територията на общината.
От 16.03.2г.  е увеличен капацитетът на ковид отделенията, чиито легла в момента са запълнени на около 60 процента. Връща се броят им от пика през ноември, или болниците са в готовност да достигнат общо 231 легла.
Други мерки, които влизат в сила от 17 март, са преустановяване на мероприятия на закрито и открито /пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и др./, с изключение на фермерските пазари. Пазаруването във всички големи търговски обекти ще се извършва задължително с количка. Всички заведения за хранене и развлечения ще работят до 22.00 часа, като се забранява „живата музика“ и DJ.

Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.
Има наложени санкции за неспазване на капацитета и неносене на маски от персонала.
Фолклорните, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят репетиции и изяви, спират се и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика.
Преустановява се дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида  и игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да се провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.
Нови мерки ще са в сила до 4 април /неделя/.

 

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button