Сбъдна се една мечта в община Троян

Биозеленчуци от Първата общинска биоградина

Сбъдна се една мечта в Троян, в която малцина вярваха – първите биозеленчуци от Първата общинска биоградина в областта и страната.

За съжаление те няма да отидат в детските градини, както очаквахме, поради това, че временно са затворени. Но пък ще зарадват младежи с увреждания и възрастни хора, написа Донка Михайлова-кмет на Община Троян във своята Фейсбук страница

Днес започна експедиция на зеленчуците към Защитеното жилище за младежи в Дълбок дол, Дома за стари хора в Добродан и Домашен социален патронаж. От понеделник ще отварят детските градини, така че продължаваме с био салатите при децата. Предстои засаждането на домати, пипер и краставици. Био, разбира се.

Сбъдна се една мечта още в община Троян. През есента чакаме и продукцията на овощната градина. Това не само ще осигури здравословна храна на троянските малчугани, но и ще поевтини стойността на храната и ще позволи, таксите да продължат да бъдат приемливи за младите семейства.

Оранжериите са изградени в кв. „Кнежки лъг“ на мястото на старото училище „Отец Паисий“. Те са част от проекта за здравословно хранене на децата на община Троян „BioCanteens“, съфинансиран по Програма УРБАКТ на ЕС. Изграждането им стана през 2020 г. със средства на общината. През 2019 г. местният инвеститор от немски произход, г-н Йоахим Вайл, дари сглобяема сграда, в която ще бъдат разположени две хладилни помещения (за плодове и за зеленчуци), подготвително помещение, складово помещение и битово помещение със санитарен възел, както и помещения за персонала. Предстои засаждането на био-зеленчуците и включването им в менюто на децата от детските ясли и детските градини на община Троян. Оранжерията е важна стъпка в цялостния пакет от дейности, които Община Троян предприема за здравословно хранене на децата.

Руслана Попсавова

Главен редактор на сайта „Троян експрес“ и фотограф на медията
Back to top button